Euforija na evropskim berzama

Dodajte komentar

Nacionalni indeksi popeli su se poslijepodne na svim zapadnoevropskim tržištima. Londonski FTSE 100 skočio je 4,02 odsto, frankfurtski DAX 5,29 odsto, a pariški CAC 40 čak 5,74 odsto, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 uzletio je 4,37 odsto na 229,91 bod, što predstavlja njegov najveći rast od maja prošle godine.

U prvim satima trgovanja snažno su ojačale i akcije na Wall Streetu. U trenutku pisanja teksta, Dow Jones Industrial Average popeo se 1,33 odsto,Standard & Poor’s 500 za 1,07 odsto, a Nasdaq Composite 1,20 odsto.

Nada u rješavanje evropske krize povoljno se odrazila na bankarske akcije, pri čemu su grupacije BNP Paribas i Societe Generale uzletjele po više od 12 odsto. Istovremeno, snažno je ojačao i osiguravajući sektor, zahvaljujući Allianzu i Axi, koji su skočili po 8 odsto. Rio Tinto (+7 odsto) predvodi uspon rudarskih akcija, uporedo sa rastom cijena metala na svjetskim tržištima.

Evropske akcije danas su snažno ojačale, zahvaljujući očekivanju kako evropski lideri sastavljaju plan za suzbijanje dužničke krize u evrozoni, dok istovremeno grčki političari obećavaju da će ispuniti obveze prema zajmodavcima.
Grčka će ispuniti svoje obveze prema međunarodnim zajmodavcima, poručio je danas grčki premijer Georgij Papandreu liderima njemačke industrije. Inače, grčki premijer sastaće se večeras sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o dužničkoj krizi i grčkom napredovanju u smanjenju budžetskog  manjka. Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos rekao je kako očekuje da će Evropa uskoro odobriti novu tranšu pomoći te da će ona stići ”na vrijeme”.

izvor: poslovni.hr/bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *