Snižen kreditni rejting Slovenije

Dodajte komentar

Kreditna agencija “Moody's” snizila je kreditni rejting Slovenije sa Aa2 na Aa3 zbog poteškoća u preduzetničkom i finansijskom sektoru i nesigurnosti Vlade da ukroti rastući dug.

Iz agencije su poručili da bi ocjena mogla i dodatno biti snižena.

Razlozi za lošiju ocjenu su povećani rizici da će Vlada biti prisiljena ponovo da jača bankarski sistem, pogoršanje uslova za srednjoročni privredni rast, dok je dodatno smanjena dostupnost kreditima zbog nepovoljnih uslova u bankarskom sistemu, a usporen je i rast izvoza zbog slabljenja svjetskog privrednog rasta.

Među razlozima je i rastuća politička nesigurnost i rizici za provođenje nacrta fiskalne konsolidacije te strukturnih reformi, javili su slovenački mediji.

Sljedeća ocjena zavisiće od sposobnosti Vlade da dostigne ambiciozne ciljeve fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, a biće analizirana i sadašnja politička nestabilnost i njen mogući uticaj na fiskalnu konsolidaciju i strukturne reforme, kao i uopšte prilike i položaj u evrozoni.

“Mudiz” je ocjenu Slovenije sa Aa3 na Aa2 podigao u julu 2006, a u martu je 2009. povećao izglede za prelazak Slovenije iz “stabilnih” u “pozitivne”.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *