Beogradska berza – Nedjeljni komentar 05.09.2011 – 09.09.2011

Dodajte komentar

Novi pad Belexa, promet 5,4 miliona evra

Proteklu trgovačku sedmicu okaraktisao je pad najlikvidnijih akcija i odsustvo veće aktivnosti ulagača na najfrekventnijoj hartiji domaćeg tržišta – Naftnoj industriji Srbije (NIIS). Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,4 miliona evra, a naizgled solidnoj realizaciji najviše su doprinela nelikvidna izdanja i obveznice stare devizne štednje. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, oslabio je tri procenta spustivši se na 614,6 poena. 

Akcije – Najprometnija hartija protekle sedmice bilo je novosadsko trgovinsko preduzeće Bazar (BZAR) koje je zabeležilo realizaciju od 141,3 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 6.000 dinara po akciji. Ovom velikom transakcijom kojom je realizovano 40 odsto akcija ove trgovine završen je proces preuzimanja kontrole nad ovom kompanijom od strane IM Matijević. Dojučerašnji upravljač novosadskog Bazara, koji poseduje nekretninu u najužem centru grada, bio je beogradski Delta holding koji je nakon prodaje Maxija nastavio izlazak iz pojedinih kompanija koje u budućnosti neće činiti njegovo glavno poslovno područje.

Od standardno likvidnih hartija, najprometniji je bio beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je zabeležio realizaciju od nepunih 50 miliona dinara koja se mahom realizovala u rasponu 490-500 dinara. Glavni doprinos većem prometu ove hartije dali su inostrani portfeljni investitori koji čine i najveće manjinske akcionare domaće vazdušne luke. Posle dužeg vremena, NIS nije bio među tri najprometnije hartije na tržištu. Akcije najveće kompanije na Beogradskoj berzi oslabile su tokom sedmice 3,5 procenata, okončavši nedelju na nivou od 714 dinara. Solidan promet od 17,6 miliona dinara zabeležio je beogradski Imlek (IMLK) koji je ponovo oscilirao u veoma uskom opsegu oko nivoa 2.200 dinara. Ovo je jedna od retkih likvidnih hartija koja u prošlomesečnoj korekciji tržišta nije previše „stradala“ pre svega kao posledica očekivane prodaje kompanije od strane Salforda. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je oscilirao u rasponu 625-650 dinara uz neveliki promet, dok je najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) najveći deo realizacije ostvario oko nivoa od 580 dinara.

Bankarske hartije predvodila je niška AIK banka (AIKB) koja je registrovala negativan nedeljni trend od nepunih pet procenata. Najveći deo realizacije od 40,5 miliona dinara ostvaren je na nivou od 2.150 dinara što je 50 procenata ovogodišnjeg maksimuma ove bankarske hartije. Odličan promet, posle dužeg vremena, zabeležila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) u rasponu od 2.225 do 2.250 dinara, a najveći prodavac ovih hartija bilo je akcionarsko društvo Politika (PLTK). Solidnu realizaciju od 7,1 milion dinara zabeležila je beogradska Jubmes banka (JMBN), uglavnom na nivou od 13.000 dinara. Agrobanka (AGBN) je nastavila da tavori sa minornim prometima, a akcije ove poljoprivredne banke spustile su se na 5.600 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje su registrovale vanredno visok promet od 1,2 miliona evra, zahvaljujući pre svega veliko prometu obveznice A2014. Najveći deo realiazcije ovog dužničkog papira nominovanog u evrima ostvaren je na ceni koja odgovara prinosu neznatno višem od pet procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održane su dve aukcije državnih trezorskih zapisa. Tromesečni trezorski zapisi nominalne vrednosti 4 milijarde dinara prodati su u potpunosti uz prinosnu stopu od 11,9 odsto. Takođe, održano je i reotvaranje emisije osamnaestomesečnih državnih nota koje su realizovane u nominalnom iznosu od 3,4 milijarde dinara uz stopu prinosa od 13,3 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *