Ministarstvo finansija: Za prvih pola godine pad kreditne aktivnosti 12,4 odsto

Dodajte komentar

Crnogorske poslovne banke su u prvom polugođu 2011.godine odobrile ukupno dvije milijarde eura kredita, što je za 12,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U odnosu na prethodni mjesec, vrijednost odobrenih kredita je smanjena za 2,5 posto, zvanični su podaci Vlade dostavljeni Portalu Analitika.

Od ukupnog iznosa, krediti privredi smanjeni za 19,9 posto, a krediti domaćinstvima za 3,3 procenta. Jedan od glavnih faktora koji utiče na smanjenu kreditnu aktivnost banaka predstavlja visok iznos nekvalitetnih kredita, koji su u junu iznosili 516,8 miliona eura i činili 25,27 odsto ukupnih kredita, navodi se u Analizi ostvarivanja ekonomske politike za prvih pola godine.

Sadašnji nivo nekvalitetnih kredita je povezan sa periodom kreditne ekspanzije,kada su banke imale blaže kriterijume za ocjenu kreditnog rizika i lakše odobravale kredite rizičnijim kategorijama klijenata.Visoka izloženost kreditnom riziku iz tog perioda rezultirala je sada visokim nivoom nekvalitetnih kredita u pojedinim bankama,što sve skupa utiče na efikasnost bankarskog sistema.

Naime, visok nivo nekvalitetnih kredita zahtijeva od banaka povedanje rezervacija za kreditne gubitke, što smanjuje bankarske izvore za nove kredite i utiče na njihovo finansijsko poslovanje. U cilju rješavanja problema nekvalitetnih kredita,banke se opredeljuju za reprograme kredita ili za prodaju loših dijelova kreditnog portfolija,čime se smanjuje nivo rezervacija i nivo izloženosti kreditnom riziku,što sve utiče na stvaranje zdravijih osnova za poslovanje.

Za lakše upravljanje kreditnim rizikom, pomod predstavlja statistički Registar kreditnog zaduženja, što de omoguditi bankama bolji uvid u informacije o bonitetu klijenata. Prisutna je i dalje tendencija rasta depozita stanovništva,kao pokazatelja jačanja povjerenja u bankarski sistem. Ukupni depoziti su u junu iznosili 1,8 milijardi eura i povedani su za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a za 2,8 procenta u odnosu na kraj prethodne godine. Pri tome su depoziti stanovništva iznosili 982,3 miliona eura, što predstavlja povedanje od 0,6 procenta u odnosu na prethodni mjesec i 13,1 posto na godišnjem nivou.

izvor: portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *