Keković: CBCG da vodi računa o položaju zaposlenih prilikom spajanja CKB-a i SGBM

1 komentar

Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na Centralnu banku (CBCG) da prilikom donošenja odluke o spajanju Societe Generale banke Montenegro i Crnogorske komercijalne (CKB) posebnu pažnju posveti radnom i ekonomsko-socijalnom položaju zaposlenih u tim finansijskim kompanijama.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, saopštio je da se, osim evidentnog monopola koji će izroditi dominaciju jedne banke na crnogorskom bankarskom tržištu, očekuje da će njihovo spajanje imati drastično negativan efekat za zaposlene i državu.

“Naime, očekuje se da će veliki broj zaposlenih ostati bez posla, odnosno da će biti proglašeni tehnološkim viškom, te da će na birou rada čekati ispunjenje uslova za penziju ili novo zaposlenje, koje će teško naći u uslovima koji vladaju na tržištu”, navodi se u dopisu upućenom guverneru CBCG, Radoju Žugić.

Ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro od CKB, podružnice OTP banke, potpisan je nedavno.

“Kako nama nijesu jasni benefiti koje država može imati eventualnim spajanjem te dvije banke, vjerujemo da ćete pažljivo razmotriti apel, te pilikom donošenja odluke o sudbini banaka u fokus staviti radni i ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih”, rekao je Keković.

On je ocijenio da će na gubitku biti budžet, zbog manjeg priliva sredstava po osnovu poreza na dohodak građana, socijalni fondovi i centri za socijalni rad, zbog većih izdvajanja po osnovu nezaposlenosti.

“Osim toga, što manji broj radnika ostane nakon spajanja dvije banke, uslovi njihovog rada biće nedostojanstveniji, s obzirom na to da će biti prinuđeni da, zbog očuvanja radnih mjesta, prihvataju sve uslove koji im se nude, uključujući nisku cijenu rada”, kazao je Keković.

To će, kako su dodali, prouzrokovati dodatno opterećenje na poslu, jer je izvjesno da će smanjenje broja zaposlenih dovesti do toga da jedan obavlja poslove koje sada obavljaju najmanje dva izvršioca.

“Kako je CBCG zvanično upoznata sa namjerom prodaje, te kako će se o zahtjevu za spajanje dvije banke odlučivati ovih dana, apelujemo na vas da prije donošenja bilo koje odluke, osim sagledavanja da li su ispunjeni formalno pravni i tehnički uslovi za njihovo spajanje, posebnu pažnju posvetite socijalnim izazovima i domino efektu koje će ovo spajanje prouzrokovati”, zaključio je Keković.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Kakve veze ima CBCG sa problemom prekomjernog broja zaposljenih u novoj CKB-SG banci? Cilj CBCG je da cuva stabilnost bankarskog sistema a ne poslove zaposljenima po bankama… Jos nesto – ako je ocito da ce nova banka imati monopol na trzistu (ko sto g. Kekovic tvrdi), onda je veci problem za CBCG sto ce ostatak banaka biti u problemu, nego 200tinjak zaposljenih koji ce spajanjem ove 2 banke ostati bez posla!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *