Isključeni depoziti Invest banke Montenegro iznose 1.063.995 za 40 deponenata

Dodajte komentar

Depoziti 40 deponenata Invest banke Montenegro u stečaju u vrijednosti od 1.063.995 eura su isključeni, odnosno oni nemaju parvo na isplatu. Ukupni depoziti kod IBM, u koju uveden stečaj 4. januara, iznose 39.867.785 od čega su garantovani 22.333.240 eura čija isplata je u toku.

Isključeni 

Među isključenim depozitima je osam vrsta od kojih je najveći povezanih lica.

-Isključeni su depoziti povezanih lica koji iznose 422.805 eura. Na drugom mjestu po veličini su depoziti dobrovoljnih penzionih fondova od 282.392 eura, kazao je Pobjedi direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

On ističe da su isključeni depoziti lica koja se bave osiguranjem 172.176 eura. Depoziti investicionih fondova su 92.130, države i lokalne samouprave 57.367 eura kazao je Marković.

On ističe da su depoziti lica za koje je kontrolom Centralne banke utvrđeno da su doprinijeli pogoršanju stanja u banci 30.649 eura.

-Depoziti lica koji su članovi organa upravljanja su 5.378 eura. Depoziti društava za upravljanje fondovima su 1.096 eura, objasnio je direktor Fonda za zaštitu depozita. Podsjetimo da je po posljednjim podacima do sada isplaćeno oko 13 miliona eura garantovanih depozita ili 56,7 odsto.

U IBM ima 2,96 hiljada deponenata od čega 1.585 imaju manje od deset, a 730, koji su uglavnom iz Pljevalja imaju manje od jednog eura. Banka ima četiri miliona eura kredita, koji se, po informacijama stečajnog upravnika, vraćaju. Još se čeka procjena imovine IBM koja ulazi u stečajnu masu, što čekaju deponenti koji imaju preko 50.000 eura ili ukupno 15 miliona ne bi li se makar djelimično namirili. Po mnogim procjenama mala je šansa da svi budu namireni jer su oni četvrti isplatni red, poslije zaštićenih depozita, CBCG i Fonda za zaštitu depozita.

Imovina

Imovina IBM u stečaju, kako su nedavno kazali Pobjedi iz Centralne banke, se sastoji od nepokretnosti, kredita, hartija od vrijednosti i ostalih potraživanja, ali nijesu naveli konkretne detalje.

-Imovina IBM u stečaju se sastoji od novčanih sredstava, kredita i potraživanja od banaka i od klijenata, ulaganja u kapital pravnih lica, nekretnina i opreme, kao i ostalih sredstava. Nakon donošenja rješenja o otvaranju stečajnog postupka nad bankom stečajni upravnik sastavlja početni bilans stanja banke u kome će biti naveden iznos pojedinih stavki imovine. Stečajni upravnik će u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost sastaviti izvještaj o finansijskom stanju banke, u kome će detaljno biti navedena sva imovina banke i njena vrijednost, objasnili su ranije iz CBCG.

Iz CBCG kažu da će imovina IBM biti predmet prodaje od strane stečajnog upravnika.

-Imovina banke koja je ušla u stečajnu masu prodavaće se javnim nadmetanjem. Stečajni upravnik prilikom svake prodaje imovine iz stečajne mase treba da postigne što povoljniju cijenu, radi zaštite povjerilaca banke, osigura ravnopravnost mogućih kupaca, kao i da onemogući bilo koju vrstu diskriminacije prilikom nadmetanja i razmatranja ponuda, objasnili su iz CBCG postupak koji slijedi.

Cijena

Iz CBCG su kazali da stečajni upravnik, po prethodno pribavljenoj saglasnosti stečajnog odbora, kao organa Centralne banke u stečajnom postupku, može organizovati prodaju i putem prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom.

-Početna cijena za prodaju imovine je cijena koju je utvrdio ovlašćeni procjenjivač, ali takva procjena nije obavezujuća kod utvrđivanja minimalne cijene. Stečajni odbor davaće saglasnost na mjesto, vrijeme i cijenu prodaje, uključujući konačno odobrenje same prodaje, ukoliko prodaja ne bude izvršena javnim nadmetanjem, pojasnili su iz CBCG.

IBM ima 6.265 kvadrata objekata i 32.572 kvadrata zemlje. U poslovnim prostorima ima 4.135 kvadrata, stambenim 1.402 a u ostalim objektima 724 kvadrata. Većina zemljišta je u Pljevljima, 29.278 kvadrata i 5.024 kvadrata u objektima. U Danilovgradu je 2.025 kvadrata zemljišta i 308 kvadrata objekata, potom na Zabljaku, Plavu… Pod teretom je 287 kvadrata zemlje, 357 kvadrata poslovnog prostora i 116 kvadrata stambenog.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *