Deponentima IBM banke do sada isplaćeno preko 7,2 miliona eura

Dodajte komentar

Od početka isplate u poslovnim jedninicama NLB, Hipotekarne banke i Societe Generale banke u Podgorici, Fond za zaštitu depozita izvršio je isplatu garantovanih depozita za 324 deponenata Invest Banke Montenegro u stečaju u ukupnom iznosu od 7,25 miliona eura, saopštio je našem portalu direktor Fonda Predrag Marković.

Do sada, kako je kazao, nije bilo većih problema i sve protiče u najboljem redu.

“Otkako je u ponedjeljak počela isplata, prvog dana je isplaćeno 4,8 miliona a za dva dana 7,28 miliona eura. Banke su dobro organizovane i sve prolazi u savršenom redu”, kazao je Marković.

On je kazao da u narednom periodu očekuju povećan broj deponenata koji nisu rezidenti.

“U komunikaciji smo sa deponetntima koji su nerezidenti i očekujemo da će u narednom periodu jedan broj njih doći po svoj novac. Pravnih lica koji su deponenti ima oko 160 i blizu toliko nerezidenata. Oni se svakodnevno raspituju za način isplate tako da će se i isplata licima koja nisu naši građani odvijati bez problema”, kazao je Marković.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, kazao je na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorom Aivom Oravom, da se isplata garantovanih depozita odvija se efikasno i u skladu sa zakonskim procedurama i dodao da posebno ohrabruje cinjenica da se veliki broj deponenata odlučuje da povraćeni novac opet položi na štednju.

“Ovo je potvrda da je očuvano povjerenje u bankarski sistem i da situacija u pomenutim bankama nije imala negativne uticaje na sistem”, rekao je Žugić.

Od ukupno 2.960 deponenata, njih 2.677 biće isplaćeno preko Fonda do iznosa garantovanog depozita od 50.000 eura, a za iznose veće od toga deponenti će se obratiti stečajnom upravniku za svoja prava. Za isplatu garantovanih depozita potrebno je oko 22,6 miliona eura.

Deponenti sada mogu u roku od tri godine u jednoj od pomenute tri banke podići garantovani depozit. Nakon tri godine, ukoliko neko ne podigne svoj garantovani depozit, moći će da ga preuzme u Fondu. Deset godina nakon početka isplate nastupa opšti rok zastarjelosti i od tada neće moći da podignu depozit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *