Najkasnije do 29. januara kreće isplata depozita deponentima IBM

1 komentar

Fond za zaštitu depozita je u obavezi da najkasnije 29. januara započne isplatu garantovanih depozita deponentima Invest banke Montenegro u stečaju. Koje su banke izabrane za isplatioce znaće se u ponedjeljak, kazao je za naš portal direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

Kako je kazao direktor FZD-a, ne postoje prioriteti u isplatama garantovanih depozita pa će se isplata vršiti prema redosljedu dolaska deponenata na šalter banke isplatioca.

“Sugerišemo deponentima (posebno pravnim licima, kojima se deposit isplaćuje isključivo na račun-žiralno) da nakon obavještenja o tome koje su banke ovlaštene da izvrše isplatu garantovanih depozita, otvore račun (ukoliko ga već nemaju u nekoj od banaka isplatioca) i da sredstva u iznosu garantovanog depozita, bez velike procedure prenesu na račun u banci isplatiocu. Tako će i sebi i banci isplatiocu omogućiti lakše, brže i efikasnije završavanje procedure isplate garantovanog depozita”, kazao je Marković.

Jedna od nedoumica deponenata, koji su se javili našoj redakciji, bila je da li se deponenti već nalaze u dokumentaciji tj. spisku koji IBM dostavlja Fondu za zaštitu depozita ili moraju donijeti dokaz da imaju novac u banci.

“Nema potrebe da se deponenti posebno prijavljuju, jer se u skladu sa Rješenjem Centralne banke o otvaranju postupka stečaja u IBM navedeno: “Potraživanja povjerilaca koja se vode u poslovnoj evidenciji „Invest banke Montenegro“ AD Podgorica i potraživanja povjerilaca utvrđena pravosnažnim sudskim odlukama smatraju se prijavljenim, po sili zakona”. Prilikom isplate garantovanog depozita, u slučaju da deponent nije saglasan sa obračunom garantovanog depozita, deponent će uputiti prigovor direktoru Fonda, i uz prigovor, eventualno priložiti dokumentaciju na osnovu koje tvrdi da mu garantovani deposit nije pravilno obračunat”, navodi Marković.

Prema riječima direktora FZD-a, Fond je juče i danas primio veliki broj telefonskih poziva, emailova i lično kontaktirao sa velikim brojem deponenata.

“Nikoga nijesmo upućivali na IBM i stečajnog upravnika, već smo sve informacije podijelili sa deponentima, kako bi stekli jasnu sliku o načinu i postupku isplate garantovanih depozita. Naravno da deponente koji imaju veći iznos od garantovanog depozita, upućujemo na Stečajnog upravnika, uz obrazloženje da za iznos preko garantovanog depozita imaju pravo da se nadoknade iz stečajne mase, koja će biti formirana u rokovima i na način kako to Zakon propisuje”, zaključio je Marković.

Savjet Centralne banke Crne Gore je 4. januara u skladu sa Zakonom o bankama, donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad “Invest banci Montenegro” i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • 22 miliona se isplaćuju a gradjani i pravna lica gube sve preko 50 000 – razliku izmedju 39 i 22 miliona…
    A kako je u Atlas i sto ne isplatite tamo kad je situacija gora i zrelija za stecaj nego u IBM. Da možda nema para za Atlas?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *