Ukinuta neutralnost Interneta: Zašto je to važno?

Dodajte komentar

Američki Savezni odbor za komunikacije (FCC) izglasao je ukidanje pravila iz 2015. kojima se osigurava slobodan i otvoren internet, otvorivši time prostor za preoblikovanje današnjeg digitalnog svijeta.

Izglasavanje predloga čelnika FCC-ja Ajita Paija pobjeda je provajdera internet usluga kao što su AT&T, Comcast Corp i Verizon Communications koja im daje ovlašćenja nad time kojim sadržajima potrošači mogu pristupiti.

Što je neutralnost interneta?

Time se ukida tzv. “neutralnost interneta”, pojam koji u Americi označava sve ono što danas potrošači očekuju od interneta. A očekuju da budu povezani na bilo koju web stranicu, aplikaciju ili sadržaj koji požele i da imaju kontrolu nad internetom.

“Neutralnost interneta” je temeljno načelo koje zabranjuje internet provajderima da ubrzavaju, usporavaju, blokiraju ili naplaćuju bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web stranicu kojoj potrošač želi prići.

“Dali su ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija”

Demokrate, Hollywood i kompanije poput Alphabet Inc koju je osnovao Google te Facebook zatražili su od Paija, republikanca kojega je imenovao predsjednik Donald Trump, da zadrži ta pravila iz 2015., iz doba Obame.

Član odbora demokrata Mighon Clyburn rekao je nakon glasanja da su republikanci “dali ključeve interneta šačici multimilijarderskih korporacija”.

“Pravila iz 2015. su represivna, guše konkurentnost i inovacije”

To će imati nesagledive posljedice, kažu oni, po neke medije, manjine ili aktiviste. Pai tvrdi da su pravila iz 2015. represivna i da guše konkurentnost i inovacije. FCC je glasovao s tri naspram dva glasa za ukidanje starih pravila.

Korisnici vjerovatno neće odmah primijetiti promjene koje će rezultirati iz izmjene propisa, ali male kompanije koje započinju posao strahuju da bi manjak ograničenja mogao podići troškove ili voditi tome da njihovi sadržaji budu blokirani

Šta kaže stručnjak?

Razgovarali smo s Miroslavom Ambrušem – Kišom, novinarom, računarskim pionirom i veteranom. Pojasnio nam je što znači ova odluka.

“Dopušteno je kompanijama koje poslužuju internet – dakle, koriste infrastrukturu da bi držali sadržaj i davali uslugu korisnicima – da u svom dijelu mreže cenzurišu, blokiraju neke sadržaje, blokiraju korištenje nekih domena. Onako kako to već rade Kina, Turska, Saudijska Arabija, Sjeverna Koreja, Iran… na državnom nivou – te da korisnicima ponude (buduće) brže konekcije po višim cijenama, a ostalima što se nađe (a i to će silom ekonomske logike poskupiti). Ta bi se vragolija, u kojoj oni koji nude prostor za sadržaj i prodaju konekcije, po ekonomskoj logici domina, mogla proširiti. SAD je, uprkos tome što su neki aspekti interneta internacionaliovani, ipak na svojevrstan način njegov ‘vlasnik'”, objašnjava.

Utječe li to na cijeli svijet?

“Telekomunikacijske kompanije žude da pronađu modele da zarade još više. Ne samo američke. Biće jak pritisak u svim razvijenim zemljama da se odredi isto tako. Vrijeme je da se tome u čim više zemalja pruži otpor i da inicijativa propadne. Ostane li to samo u SAD-u, urušiće se samo. Htjeće i Amerikanci ono što drugi imaju. Sada ne shvataju (kao što to ne shvata ni većina u nas).

Tehnički, nema problema da internet dobijate i od teleoperatera iz neke druge, liberalnije zemlje (osim u zemljama s crne liste gdje ulazom i izlazom direktno rukuje država). Slično kao da kupujete struju od raznih ponuđača energije, a kroz istu mrežu. Ali to ostaje na razini teorije.

Države će se tu postaviti suverenistički.”, objasnio je Ambruš Kiš za Index.

Moguće posljedice za korisnike širom svijeta

Portal Lifehacker objavio je članak u kojem objašnjava korisnicima što će za njih značiti ukidanje pravila o neutralnosti interneta.

Prva posljedica ukidanja neutralnosti interneta mogla bi biti smanjena brzina saobraćaja, upozorava Lifehacker: “Bez neutralnosti interneta, provajderi usluga moći će da kontrolišu brzinu saobraćaja. Za mlada preduzeća koja si ne mogu priuštiti plaćanje za veće brzine ovo bi mogla biti smrtna kazna”, navodi portal.

Druga posljedica ukidanja neutralnosti interneta mogle bi biti više cijene usluga: “Ako velike kompanije poput Netflixa pristanu da plaćaju više za usluge, te će se cijene odraziti i na korisnike. Ovo važi za sve usluge, uključujući čuvanje podataka ili bilo koju drugu uslugu koju plaćate na internetu.”

Treća posljedica moglo bi biti plaćanje paketa internet stranica prema modelu ponude paketa programa na televiziji: “Ukidanje neutralnosti interneta moglo bi dovesti tu praksu na mrežu i prisiliti korisnike da biraju pakete određenih stranica.”

Index.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *