Konto's: Briga za novi život – Refundacije za trudničko bolovanje

1 komentar

Autor: Agencija Konto's

Refundacije, kao i obračuni zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje su dosta često nepoznanica, dok se mnogima u Crnoj Gori čine previše komplikovanim. Agencija Konto’s svojim klijentima nudi posebnu uslugu pripreme i podnošenja dokumentacije za trudničko i porodiljsko bolovanje.

U naredna dva teksta obradićemo tematiku refundacija za trudničko i porodiljsko bolovanje.

Vrlo je važno zapamtiti da se radi o dva različita bolovanja kod dvije različite institucije. Za trudničko bolovanje nadležan je Fond za zdravstveno osiguranje, dok je porodiljsko bolovanje u nadležnosti Centra za socijalni rad.

U ovom tekstu ćemo pisati o refundaciji za trudničko bolovanje.

Naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće, osiguranik ostvaruje kod poslodavca.

Obračun i isplatu naknade zarade poslodavac vrši na osnovu izvještaja za obračun naknade zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad (u daljem tekstu: izvještaj), koji izdaje izabrani doktor.

Osnov za obračun naknade zarade čini prosječni iznos zarade koja je osiguraniku isplaćena kod poslodavca koji podnosi zahtjev za refundaciju naknade zarade u posljednjih 12 mjeseci koji prethode mjesecu u kojem je nastupila privremena spriječenost za rad. Pod prosječnim iznosom zarade podrazumijeva se iznos koji se dobija na način da se zbir isplaćenih zarada podijeli sa ukupnim brojem sati rada za koji je zarada isplaćena.

Pod isplaćenom zaradom, na osnovu koje se utvrđuje osnov za obračun naknade zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, podrazumijeva se redovna mjesečna zarada osiguranika i naknada zarade isplaćena u skladu sa propisima o radu, kao i osnov od koga je određena naknada zarade, ako je osiguranik u tom periodu bio privremeno spriječen za rad.

Naknada zarade za vrijeme održavanja trudnoće, obezbjeđuje se u visini od 100% od osnova za naknadu. (Osnovna zarada ne uključuje: prekovremeni rad, prekovremeni rad u dane državnih i vjerskih praznika, prekovremeni rad u dane državnih i vjerskih praznika noću, stimulaciju, bonuse za ostvarene rezultate u radu, naknadu za prevoz, zimnicu, jubilarne naknade, otpremnine i sl.) Naknada zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad za vrijeme održavanja trudnoće obezbjeđuje se od prvog dana privremene spriječenosti za rad iz sredstava Fonda namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranje.

Ako je osiguranik radio kod poslodavca koji podnosi zahtjev za refundaciju naknade zarade, manje od 12 mjeseci, u osnov za obračun naknade zarade se uzima prosječan iznos zarade isplaćene do dana nastupanja privremene spriječenosti za rad kod tog poslodavca.

Ako je osiguranik radio kod poslodavca koji podnosi zahtjev za refundaciju naknade zarade, manje od mjesec dana prije nastupanja privremene spriječenosti za rad, osnov za obračun naknade zarade čini zarada utvrđena ugovorom o radu, koja ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini po podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike.

Ukoliko osiguranik u smislu propisa o radu, radi kod više poslodavaca istovremeno, Fond poslodavcima refundira naknadu zarade srazmjerno vremenu provedenom na radu kod svakog poslodavca.

Zahtjev za refundaciju sredstava na ime isplaćene naknade zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad poslodavac podnosi Fondu za zdravstveno osiguranje na propisanom obrascu, prema mjestu prijave zaposlenog na zdravstveno osiguranje.

Poslodavac u zahtjev unosi podatke o obračunatoj i isplaćenoj naknadi zarade i prilaže:

  • izvještaj, kao dokaz o privremenoj spriječenosti za rad,
  • potvrdu Poreske uprave o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje,
  • izvod iz poslovne banke o isplaćenoj naknadi zarade,
  • potvrdu za utvrđivanje osnova za obračun naknade zarade, sa odgovarajućim platnim listama.

Preduzetnik i lice koje samostalno obavlja profesionalnu djelatnost kao osnovno zanimanje, uz zahtjev za ostvarivanje naknade zarade prilaže:

  • izvještaj, kao dokaz o privremenoj spriječenosti za rad,
  • potvrdu Poreske uprave o visini osnovice na koju su plaćeni porezi i doprinosi,
  • potvrdu Poreske uprave o uplaćenim dospjelim doprinosima za zdravstveno osiguranje.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom razjasnili nedoumice koje ste imali oko trudničkog bolovanja. U našem narednom tekstu nastavljamo priču “Briga za novi život” i bavimo se problematikom porodiljskog bolovanja.

Trudnoca-kontos

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Postovani, cula sam da se u praksi ne vrse refundacije za trudnicko bolovanje /ovo je na osnovu konkretnog primjera gdje poslodavac nije dobio refundaciju trudnickog sada vec treca godina od podnosenja dokumentacije/. Mozete li mi reci da li je ova praksa i dalje aktuelna ili je u pitanju moguca greska u podnesenoj dokumetaciji ili ne podnosenje iste u odredjenom roku? Da li postoji odredjeni rok za podnosenje dokumentacije Fondu za zdravstvo koji se mora ispostovati?

    Unaprijed hvala na asistenciji!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *