Lekić: Firme izbjegavaju plaćanje poreza na dobit naduvavanjem troškova

Dodajte komentar

U vrijeme globalne ekonomske krize, mnoge države posežu za raznim mjerama ekonomske politike kako bi olakšali privredi poslovanje u teškim vremenima. U tom kontekstu Albanija je ukinula porez na dobit malim i srednjim preduzećima, kako bi im olakšala poslovanje. U našim ekonomskim prilikama ovakva mjera je na neki način već sprovedena, ocijenio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić. “Naime, poznato je da naša mala i srednja preduzeća uglavnom nemaju neki posebno pozitivan rezultat, a samim time i malu dobit i time mali porez po tom osnovu. Poslovanje malih preduzeća je uglavnom na ivici pozitivnog rezultata, jer osnivači i nisu posebno stimulisani da taj rezultat bude naročito pozitivan. Pozitivan rezultat je stimulativan samo u slučaju da na osnovu njega firma traži neki kredit kod banaka. Kako su kamatne stope prilično velike, ti krediti i nisu zanimljivi i stoga poslovni rezultat je prikazivanjem raznih troškova sveden na manju dobit od stvarne i na taj način je porez na dobit smanjena”, rekao je Lekić.

Kako je podvukao, mjere ekonomske politike treba usmjeriti na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, veću tražnju proizvoda i prije svega oporezivanje zaposlenih stimulativnim mjerama.

“Porez na dobit je samo mali dio kojim se može pomoći privredi. Otvaranje novih radnih mjesta putem oslobađanja plaćanja doprinosa prevashodan je zadatak naše Vlade.

Stimulisanje velikih investitora svakako je poželjno, no ono često otvara sumnju u povezanost investitora sa vlašću i ima prizvuk moguće korupcije, pa zato ovaj vid stimulacija mora biti maksimalno transparentan, što često nije slučaj kod nas”, zaključio je Lekić.

U Albaniji je u utorak stupilo na snagu oslobađanje startup malih i srednjih preduzeća od obaveze plaćanja poreza na dobit, dok je za MiSP sa većim godišnjim obrtom poreska stopa smanjena sa sedam na pet procenata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *