Ovo je 5 najčešćih grešaka pri pokretanju sopstvenog biznisa

Dodajte komentar

Prema nekim istraživanjima, 90 posto startupova nestane nakon prve dvije godine svoga postojanja, što dovodi do zaključka da je količina grešaka koje se javljaju pri pokretanju posla proporcionalna broju preduzetnika koji ih čine.

Ipak, postoje određene greške koje bi svaki preduzetnik početnik trebalo da izbjegava ili makar da ih čini što rjeđe.

Zapošljavanje zasnovano na harizmi

Novi trend u zapošljavanju je da je bitnija ličnost (i koliko se ona slaže sa principima kompanije) od njenih vještina. Međutim, pokazalo se da uspješnu kompaniju čine iskusni ljudi sa bogatim radnim vještinama i koji znaju poslovnu etiku.

Trošenje novca na sporedne stvari

Bombardovani smo slikama uspješnih kompanija kao što je npr Google, pa se tako mogu videti kreativne stolice, sobe za odmor, bazeni, tereni za golf, itd. Ovakve stvari ostavljaju utisak na zaposlene i nove klijente, i donose dobru reputaciju. Međutim, kod malih početničkih preduzeća, ovakve stvari su luksuz. Novac se čuva za važne, inicijalne stvari, a zabava dolazi kasnije.

Odluke zasnovane na emocijama

Treba izbjegavati zapošljavanje ili otpuštanje nekog samo zato što vam je ortak, ili zato što želite opuštenu atmosferu koja nije zasnovana na relaciji šef-radnik. Ovakve emotivne odluke ne idu u korist uspješnoj kompaniji.

Bez jasne hijerarhije

Kao što smo pomenuli u tački 3, nejasne granice između radnika i njihovih nadređenih dovode do toga da nije jasno ko upravlja kompanijom. Demokratija jeste sjajna u teoriji, ali kada dođe pitanje teških odluka, podjele zadataka i dinamike rada onda je rukovodstvo od presudnog značaja.

Zaboravljanje glavnog cilja

Glavni cilj je pored svih ovih stvari – zarada odnosno profit. Bez toga, biznis propada.

Kompanija koju vi gradite ne treba da bude puka kopija neke koju ste vidjeli na TV-u ili čitali o njoj na vijestima. Treba izgraditi biznis po vašoj mjeri. Pažljivo razmislite o tome šta je potrebno da bi vaš biznis bio uspješan, i kako želite da bude shvaćen u javnosti. Vaš startup treba da bude jedinstven a ne kopija nečije druge vizije.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *