Zagrebačka berza preuzela Ljubljansku

Dodajte komentar

Zagrebačka berza (ZSE) potpisala je ugovor o preuzimanju Ljubljanske berze (LJSE) sticanjem 100% dionica od grupacije CEE Stock Exchange Group (CEESEG).

Krajem juna 2015. ZSE je odabrana kao potencijalni kupac LJSE te je ušla u ekskluzivne pregovore s CEESEG-om. Nakon odobrenja od strane regulatornih tijela u obije zemlje i sprovođenja potrebne dokapitalizacije Zagrebačke berze, očekuje se da će transakcija biti realizovana u posljednjem kvartalu ove godine. Obijje strane usuglasile su se da neće objavljivati cijenu preuzimanja.

Bečka i Zagrebačka berza potpisale su i pismo namjere s ciljem ostvarivanja partnerstva u tehnološkom smislu, koje bi Zagrebačkoj berzi moglo omogućiti korištenje trgovinskog sistema Xetra Deutsche Börse, za koji je Bečka berza distributer za ovaj dio Evrope. Mogućnost prelaska Zagrebačke berze na novi trgovinski sistem razmatraće se u kontekstu prednosti koju ista pruža članovima ZSE, vodeći se načelima učinkovitosti, ekonomičnosti, funkcionalnosti i zaštite ulagača te vrsti finansijskih instrumenata kojima se trguje i volumenom trgovanja.

 

Uvođenje novih investicionih proizvoda i trgovinskih tehnika, zajednički nastup izdavača te pristup ulagačima, kao i širenje LEI usluge koju pruža Zagrebačka berza i na slovenačko tržište samo su neki od očekivanih pozitivnih učinaka.

Članovi obije berze ovim pripajanjem dobiće lakši pristup novim tržištima, a finansijska pozicija ZSE trebala bi biti dodatno osnažena i pružanjem informatičkih usluga LJSE.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *