Vlada usvojila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta

Dodajte komentar
Vlada je danas usvojila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu u kojoj je ostvaren budžetski deficit od 103 miliona eura, 56 odsto više od planiranog.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija Miodrag Radonjić rekao je da je prošlogodišnji budžet realizovan sa 1,457 milijardi eura konsolidovanih budžetskih izdataka.
“U strukturi tih izdataka dominantno su tekući izdaci i socijalni transferi, dok kapitalni budžet učestvuje sa 134 miliona eura”, rekao je Radonjić nakon sjednice Vlade.

On je kazao da je Vlada, na strani prihoda, ostvarila 1,354 milijardi eura, dominatno iz poreza i doprinosa.

“Tako dolazimo do jasnog podatka da smo napravili deficit od 103 miliona eura, koji je skoro pola manji nego u prethodnoj godini. To je svakako dobar trend koji nam govori da je politika koju sprovodi Vlada dobra, iako ne smijemo biti zadovoljni samim iznosom deficita, što znači da smo potrošili više nego što smo prikupili”, objasnio je Radonjić.

On je saopštio da je dobra strana tog, generalno negativnog pokazatelja, to što kapitalni budžet iznosi 134 miliona.

“To znači da je taj dio gdje smo više potrošili nego što smo prikupili, investiran u trajna dobra i u dobra koja generalno proizvode veću vrijednost”, rekao je Radonjić.

Budžetski deficit bio je projektovan na 66 miliona eura, a kapitalni budžet na 92 miliona eura.

“Probijanje deficita se desilo, ali se desilo u kapitalnom budžetu. Imali smo plaćanje po pozivu garancije u iznosu od 15 miliona eura i sudska rješenja od 15 miliona eura, što je 30 miliona. To su plaćanja koja se teško mogu predvidjeti i planirati, a moraju se relizovati”, dodao je Radonjić.

Budžetski deficit od 103 miliona eura, kada se stavi u odnos sa bruto domaćim proizvdom (BDP), iznosi tri odsto.

“Tu smo na granici i to nas sve upozorava da se i dalje moramo suzdržavati od nepotrebne potrošnje i dovesti budžet u ravnotežu”, zaključio je Radonjić.

Izvor: Cdm
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *