Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju: Za otkup dugova oslobođeni PDV-a

Dodajte komentar

Zakon o sporazumnom finansnijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama stupio je na snagu 1. maja, a važiće dvije godine, odnosno do 1. maja 2017. godine.Zakonom se uređuju uslovi i načini sporazumnog finansijskog restrukturiranja dugova koje pravna lice, preduzetnici i fizička lica kao korisnici hipotekarnog kredita imaju prema bankama, mikrofinansijskim institucijama i društvima koja se bave poslovima lizinga.

Finansijsko restrukturiranje je na dobrovoljnoj bazi, a može se sprovesti za bankarske kredite B i C kategorije, odnosno za potraživanje MFI za koje na dan zaključivanja sporazuma sa klijentima ne postoji kašnjenje u otplati duže od 270 dana. U klasifikacionu grupu B spadaju krediti za koje postoji mala vjerovatnoća od gubitaka, ali moraju da budu predmet posebne pažnje banke, a u C kategoriji su krediti sa visokom vjerovatnoćom ostvarivanja gubitaka.

Povjerilac koji zaključi ugovor o finansijskom restrukturiranju kojim se otkupljuju dužnikova potraživanja ili otkup dugova koje ima prema drugim povjeriocima oslobođen je plaćanja PDV-a na otkup. Takođe, Poreska uprava je obavezana da za dužnike koji zaključe ugovor o restrukturiranju odobri plaćanje na šest mjesečnih rata za dug od 100 hiljada, a za dug koji prelazi taj iznos na 12 rata.

Zakon predviđa mirovanje dugova u toku trajanja sporazuma, odnosno odlaganje prinudne naplate izvršenja koje je pokrenuto i ostalih radnji u cilju naplate potraživanja, osim podnošenja tužbi za naplatu potraživanja, kako bi se spriječila zastarelost.

Dužnik sačinjava plan finansijskog restrukturiranja, što podrazumijeva procjenu imovine, diskontnu kamatnu stopu za diskontovanje budućih tokova prihoda, procjenu za slučaj privremenog odlaganja plaćanja kamate i glavnice, te dodatnih sposobnosti za otplatu duga u cjelosti nakon isteka dogovorenog roka privremenog odlaganja. Posredovanje u postupku sprovodi se u Centru za posredovanje, a nakon podnijetog zahtjeva centru, dužnik je, između ostalog, obavezan da u jednom dnevnom štampanom mediju objavi informaciju o pokretanju postupka finansijskog restrukturiranja.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *