Evropa sad uvećala zarade, a smanjila javni dug

Program “Evropa sad 2 apsolutno je održiv, a osim što predstavlja kontinuitet uvećanja zarada i unapređuje životni standard građana, važno je naglasiti da ne ugrožava javne finansije, kazao je u razgovoru za “Dan poslanik Pokreta Evropa sad i potpredsjednik Skupštine Boris Pejović. On podsjeća da je aktuelni premijer Milojko Spajić kao ministar finansija 2020. godine zatekao javni dug od čak 105 odsto BDP-a, minimalne zarade od 222 eura, minimalne penzije od 145 eura i prosječne plate oko 500 eura.

-Osim što su programima “Evropa sad 1 i 2 znatno uvećane zarade, istovremeno se značajno smanjio i javni dug, koji sada iznosi ispod 65 odsto BDP-a ukazao je Pejović. On smatra da odnos između aktuelnog predsjednika države, Skupštine i Vlade predstavlja diskontinuitet u odnosu na nekadašnju praksu u Crnoj Gori.

-Nekada je sve bilo podređeno političkim interesima jedne partije i jednog lidera. Iako to za političku stabilnost možda i nije nije dobro, često i različita mišljenja mogu biti značajna za razvoj demokratskog pluralizma. Ipak, naj-
važnije je da djelovanje bude konstruktivno i usmjereno ka društvenom progresu, pogotovo nakon veoma optimističnih poruka koje dolaze od najviših zvaničnika Evropske unije (EU) i, sledstveno tome, potrebe za kontinuiranom i efikasnom saradnjom izvršne i zakonodavne vlasti, što će rezultirati ispunjavanjem svih preduslova za punopravno članstvo u EU do 2028. godine rekao je Pejović.

(Opširnije čitajte u DAN-u)

 

Slični Članci