Za manje od godinu pozajmili preko milijardu eura

Vlada Crne Gore koju vodi premijer Milojko Spajić za manje od godinu dana mandata pozajmila je 1,046 milijardi eura, što je apsolutni rekord za prvih godinu dana rada izvršne vlasti.

Vlada koju vodi predsjednik PES-a izabrana je u Skupštini 31. oktobra prošle godine. Najprije je za dva mjeseca, kroz interne odluke, pozajmila 109 miliona od osam domaćih banaka, a kasnije i 50 miliona kroz emisiju državnih zapisa, što je ukupno 159 miliona u prva dva mjeseca rada, koji se odnose na 2023. godinu. Potom je Vlada, preko Ministarstva finansija, koje vodi Novica Vuković, u martu pozajmi la 687 miliona eura preko emitovanja obveznica u dolarima. Od tada pa sve do prije desetak dana nije bilo novih pozajmica, da bi nakon toga u samo desetak dana bila usvojena četiri ugovora o kreditu. Tri od četiri kredita su vezana za zajam za razvojne politike (DPL aranžman Development Policy Loan). DPL aranžmani su sklopljeni sa Svjetskom bankom 80 miliona, te po 50 miliona sa OPEK fondom za međunarodni razvoj i Francuskom agencijom za razvoj (AFD). Od Evropske banke će biti pozajmljeno 20 miliona za potrebe finansiranja projekta unapređenja energetske efikasnosti u objektima obrazovanja u Crnoj Gori. Svi krediti u ovom trenutku nisu realizovani, ali su dogovoreni i najvjerovatnije će biti realizovani do kraja godine.

Novac od obveznica u martu, kako su tada saopštili premijer i ministar finansija, namijenjen je isključivo za otplatu dugova i za kapitalne projekte. Zakonom o budžetu je planirano da se za otplatu duga izdvoji 518,7 miliona eura. Prema Zakonu o budžetu, Vlada ima pravo da se u ovoj godini zaduži do iznosa od 1,15 milijardi eura. Do sada je pozajmila, odnosno dogovorila pozajmice, 887 miliona eura.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su, budući da se očekuju značajne obaveze po osnovu duga u narednoj godini, u iznosu od 830 miliona eura glavnice i oko 165 miliona kamate, odgovorno pristupili obezbjeđivanju neophodnih sredstava, odnosno stvaranju fiskalne rezerve. To su saopštili nakon što je Vlada na predlog tog resora dogovorila kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom, AFD-om i OPEK fondom za međunarodni razvoj. U saopštenju su naveli da mogu da se zaduže 1,15 milijardi, te da navedena sredstva mogu koristiti za finansiranje nedostajućih sredstava, što se prvenstveno odnosi na otplatu duga iz prethodnog perioda, finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve.

(DAN)

Slični Članci