Bitkoin skočio preko 62.000 dolara

Bitkoin je u petak porastao za 3%, premašivši 62.000 dolara zahvaljujući izvještaju o zapošljavanju koji je bilo bolje od očekivanog, i zaokružio nestabilnu  sedmicu za najpopularniju kriptovalutu.
SAD je u julu stvorio iznenađujućih 254.000 radnih mjesta, premašivši 140.000 koliko su predviđali neki ekonomisti, što signalizira snagu američke ekonomije.

Brojevi radnih mjesta takođe su se pretočili u optimističnije izglede za Bitkoin koji je pao 6% ranije ove sedmice, spustivši se na oko 60.000 dolara, dijelom kao odgovor na nestabilnost na Bliskom istoku.

Bitkoin je doživio postupni porast uoči objavljivanja izvještaja o poslu. Najviša kriptovaluta lagano je pala u satima nakon objavljivanja prije nego što je skočila preko 1%, prema podacima koje je prikupio CoinGecko. Druge kriptovalute poput Ethereuma i XRP-a takođe su zabilježile slične skokove, piše Seebiz.

Za neke analitičare ovo je dobar znak za kripto tržište, ali za Omida Malekana, profesora na Columbia Business School, ostaje nejasno kako će ova informacija dugoročno uticati na cijene Bitkoina.

Uprkos tome što je cijena Bitcoina porasla za 124% u protekloj godini i dosegla rekordnu vrijednost svih vremena od 72.000 dolara u martu, istakao je Malekan, skočila je oko 62.000 dolara u posljednjih osam mjeseci. “Znamo da je ekonomija snažna, ili jače od očekivanog”, rekao je. “I ako je to slučaj, Fed neće smanjiti kamatne stope sve dok su se ljudi nadali, ali s obzirom na ono što se događalo veći dio ove godine, nije mi jasno kakav uticaj to ima na cijenu Bitkoina. ”

Profesor ekonomije takođe je priznao neizvjesnost povezanu s drugim makroekonomskim čimbenicima poput nadolazećih izbora. “Ankete, tržišta klađenja, stručnjaci, svi misle da će se na neki način prepucavati oko toga ko će pobijediti. Dakle, moguće je da neizvjesnost oko toga samo opterećuje cijene kriptovaluta”, rekao je Malekan.

“Ovo je zbunjujuće vrijeme, jer uobičajeni odnosi nisu funkcionisali”, dodao je Malekan. “A kada ne rade u jednom smjeru, onda se morate zapitati hoće li djelovati u drugom smjeru.”

Prema izvještaju, stopa nezaposlenosti u avgustu je pala na 4,1 posto s 4,2 posto.

Slični Članci