Evropska komisija odobrila kontroverzni udio MSC-a u luci Hamburg

Evropska komisija odobrila je u petak kontroverzno sticanje udjela u lučkoj logističkoj kompaniji HHLA sa sjedištem u Hamburgu od strane najvećeg svjetskog brodara MSC-a.
“Komisija je zaključila da predložena koncentracija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno takmičenje, s obzirom na ograničeni uticaj na tržišno nadmetanje na tržištima na kojima su kompanije aktivne”, stoji u saopštenju.

Odluka znači da bi se posao sada trebao sklopiti, nakon što je transakcija ispitana u normalnom postupku kontrole spajanja.

Hamburški parlament dao je konačno odobrenje za preuzimanje MSC-a početkom septembra.

Državna vlada Hamburga planira uključiti Mediterranean Shipping Company (MSC) kako bi stabilizovala Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) i rukovanje kontejnerima.

Grad bi trebao imati 50,1 posto kompanije, a MSC 49,9 posto. Do sada je grad bio vlasnik oko 70%, a ostatak je bio u slobodnom prometu.

Zauzvrat, MSC želi povećati svoju količinu tereta na terminalima HHLA od sljedeće godine nadalje i gotovo udvostručiti na 1 milion standardnih kontejnera godišnje do 2031. godine.

Švajcarski brodar takođe želi izgraditi novo njemačko sjedište u Hamburgu.

Ako se i ukrajinske vlasti slože, budući da HHLA upravlja kontejnerskim terminalom u Odesi, biće ispunjeni svi uslovi za izvršenje i posao će tada biti zaključen, prenosi Seebiz.

Njemački sindikat Verdi i lučki radnici protive se dogovoru jer se boje da će biti ukinuta radna mjesta.

Slični Članci