VW i BMW užasnuti sve većim izgledima za trgovinski rat između EU i Kine

Njemački proizvođači automobila, nakon glasanja u Europskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali su na pregovore i izbjegavanje trgovinskog rata.
Volkswagen je apelovao na Evropsku komisiju i kinesku vladu da “konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rješenjem”.

“Sprečavanje zaštitnih carina i izbjegavanje trgovinskih sukoba mora biti zajednički cilj”, stoji u saopštenju. Istovremeno, rješenje mora biti na stolu prije kraja mjeseca i stupanja na snagu evropske mjere, piše Seebiz.

“Planirane carine pogrešan su pristup” i takav potez “neće poboljšati konkurentnost evropske automobilske industrije”, upozorio je Volkswagen.

BMW je takođe ukazao na negativne posljedice carina.

“Današnje glasanje je koban signal za evropsku automobilsku industriju”, rekao je direktor kompanije Oliver Zipse.

“Sada je potrebno da Evropska komisija i Kina brzo pronađu rješenje i spriječe trgovinski rat koji će u konačnom svima donijeti gubitke”, dodao je Cipse.

Nešto ranije većina članica Evropske unije glasala je za uvođenje kaznenih carina na električne automobile iz Kine, u iznosu do 35,3 posto, objavila je dpa pozivajući se na izvore. Njemačka je bila protiv toga.

Kina je važno tržište za njemačke proizvođače i mogući rat carina dodatno će produbiti njihove probleme.

Slični Članci