Rast zarada u eurozoni usporava

Rast zarada u eurozoni usporava, budući da poslodavci smanjuju dodatke, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Istraživanje se nadovezalo na procjene ECB-a da bi inflacija trebalo da oslabi u uslovima restriktivne monetarne politike, koja je zakočila potrošnju i ulaganja.

“Poslodavci su u posljednje vrijeme počeli da smanjuju naknade za prekovremeni rad i dodatke za usklađivanje plata s inflacijom, pa se razlika između ugovorenog i isplaćenog iznosa smanjila”, konstatovali su autori u istraživanju.

To je, kako su napomenuli, vjerovatno znak da će popustiti i pritisci koji su podsticali rast potrošačkih cijena, prenosi Hina.

“U procesu usporavanja inflacije, stigli smo do tačke na kojoj je pritisak plata na rast potrošačkih cijena počeo da slabi. To znači i da će ECB, pri kreiranju monetarne politike, ponovo prebaciti težište na ugovorene iznose plata”, naveli su autori istraživanja.

U periodu od aprila do juna, ugovorene plate porasle su u zoni primjene zajedničke evropske valute 4,3 odsto. U prva tri ovogodišnja mjeseca, porasle su 4,7 odsto.

Njihov je rast u proljećnom tromjesečju i dalje bio snažniji nego što bi zahtijevalo spuštanje stope inflacije na dva odsto, ali ECB i dalje procjenjuje da će rast cijena oslabiti i dostići planirani nivo u drugoj polovini naredne godine.

Slični Članci