Dionice Nvidije ponovo na meti optimista, evo što je okidač

Dionice Nvidije (NVDA) porasle su u srijedu za više od 2% nakon što je industrijski izvještaj projektovao “neviđene” nivoe ulaganja u vještačku inteligenciju, što je pozitivan znak za proizvođača AI čipova.

Godišnji tehnološki izvještaj konsultantske kompanije Bain objavljen u srijedu predviđa da će kompanije morati napraviti “neviđene nivoe ulaganja” u tehnološku infrastrukturu kako bi ostale na vrhu procvata vještačke inteligencije.

“Ako veliki data centri trenutno koštaju između 1 i 4 milijarde dolara, troškovi za data centre za pet godina mogli bi biti između 10 i 25 milijardi dolara”, stoji u izvještaju.

Istraživanje kompanije takođe navodi da će operateri data centara i dobavljači hardvera uživati kratkoročnu nevjerovatnu dobit jer se kompanije i vlade razbacuju računarskim kapacitetom.

“Nvidia je, na primjer, predvidjela 10 milijardi dolara prihoda od državnih ulaganja u vještačku inteligenciju u 2024., što je porast u odnosu na nulu prošle godine”, navodi se u izvještaju.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Wall Street je tražio tragove o tome koliko će dugo trajati velika infrastrukturna potrošnja i kako će izgledati povrat ulaganja za kupce AI čipova.

U srijedu su Nvidijine dionice povećale dobitak od prethodne sesije nakon što se činilo da je izvršni direktor Jensen Huang trenutno završio s prodajom dionica.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, Huang je unovčio dionice u vrijednosti od otprilike 713 miliona dolara u sklopu plana za prodaju 6 miliona dionica do marta 2025. — cilj koji je postigao ranije nego što se očekivalo.

Uprkos prodaji dionica, Huang i dalje drži svoju poziciju najvećeg dioničara kompanije.

Dionice Nvidije porasle su otprilike 20% od 6. septembra. Dionice su do danas porasle za više od 150%.

Seebiz.eu

Slični Članci