Rast bitcoina stvorio više od 84,000 novih kripto milionera

Populacija kripto milionera u svijetu je porasla za 95% u protekloj godini, jer su bitcoin ETF-ovi i druga kripto imovina porasli, prema novom izvještaju.

Trenutno postoji 172,300 pojedinaca širom svijeta koji posjeduju više od milion dolara u kripto imovini, u odnosu na 88,200 prošle godine, prema izvještaju kompanija New World Wealth i Henley & Partners. Broj čistih bitcoin milionera više nego se udvostručio, dostigavši 85,400.

Redovi kripto bogataša su se povećali kroz cijelu ljestvicu bogatstva. Sada postoji 325 kripto centi-milionera (onih koji imaju 100 miliona dolara ili više u kripto imovini), i 28 kripto milijardera, prema izvještaju.

Ovaj porast odražava brz rast bitcoin ETF-ova, koji sada imaju preko 50 milijardi dolara u imovini od njihovog lansiranja u januaru i podstakli su talas institucionalnog učešća.

Cijena bitcoina skočila je ove godine za 45%, dostigavši oko 64,000 dolara. Kako su i druge kriptovalute porasle u vrijednosti, tržišna kapitalizacija kripto imovine porasla je na 2,3 biliona dolara, prema Henley-u, u odnosu na 1,2 biliona prošlog ljeta.

Od šest novih kripto milijardera stvorenih tokom protekle godine, petoro može pripisati svoje novo bogatstvo bitcoinu, “naglašavajući njegovu dominantnu poziciju kada je riječ o privlačenju dugoročnih investitora koji kupuju velike količine”, prema Andrewu Amoilsu, šefu istraživanja za New World Wealth.

Prema Forbesu, najbogatiji kripto milijarder (već treću godinu zaredom) je Changpeng Zhao, osnivač i bivši izvršni direktor kripto berze Binance, čije se bogatstvo procjenjuje na 33 milijarde dolara. Zhao je priznao krivicu za optužbe za pranje novca u SAD-u u novembru i pristao da plati kaznu od 50 miliona dolara. Njegovo bogatstvo je poraslo za više od 10,5 milijardi dolara tokom protekle godine.

Na drugom mjestu je Brian Armstrong, suosnivač Coinbase-a, čije se bogatstvo procjenjuje na 11 milijardi dolara, prema Forbesu. Slijede ga Giancarlo Devasini, finansijski direktor Tether-a, i Michael Saylor, suosnivač MicroStrategy-a, prema listi.

Iako su mnoge kripto imovine još uvijek ispod svojih maksimuma iz 2021. godine, nedavni rast bitcoina zapravo označava trogodišnji povratak na te nivoe. Kripto imovina je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara u novembru 2021. godine.

Ipak, rastuće prihvatanje kripto imovine među velikim upraviteljima imovine poput BlackRock-a i Fidelity-a, uz pomoć prodajne sile Morgan Stanley-ja od 15,000 brokera, moglo bi podstaći dalje stvaranje bogatstva među velikim kripto vlasnicima.

Kripto neće samo stvoriti više milionera i milijardera, već će promijeniti i gdje bogataši žive i rade. Prema Henley-u, mnogi novopečeni kripto bogataši žele da se presele u poreski povoljne i kripto-prijateljske jurisdikcije.

„Primijetili smo značajan porast kod kripto-bogatih klijenata koji traže alternativne opcije za rezidenciju i državljanstvo,“ rekao je Dominic Volek, šef privatnih klijenata u Henley & Partners.

Da bi bolje savjetovali nove kripto nomade, Henley je kreirao “Indeks usvajanja kripta”, rangirajući zemlje prema njihovom poreskom i regulatornom pristupu kriptu. Singapur je na prvom mjestu na indeksu, zahvaljujući “podržavajućem bankarskom sistemu, značajnim investicijama, sveobuhvatnim propisima poput Zakona o platnim uslugama, regulatornim pješčanicima i usklađenosti s globalnim standardima,” navodi Henley.

Hong Kong je zauzeo drugo mjesto, a slijede Ujedinjeni Arapski Emirati i Sjedinjene Američke Države. U SAD-u, prema izvještaju, 15% populacije posjeduje kriptovalute: „Ovo je podržano snažnom infrastrukturom, sa velikom gustinom kripto bankomata, kripto-prijateljskih banaka, i sve većim brojem kompanija koje prihvataju kriptovalutu,“ navodi se u izvještaju.

izvor: CNBC

Slični Članci