Održavanje SeaDance festivala dovedeno u pitanje

Dodajte komentar

Održavanje SeaDance festivala od 2016. godine u Crnoj Gori dovedeno je u pitanje budući da odbornici lokalnog parlamenta ne podržavaju da Opština Budva za tu manifestaciju godišnje izdvaja najmanje 500.000 eura, jer smatraju da je taj iznos preveliki, kao i da je prethodno trebalo raspisati tender.

Glasanje o Ugovoru o dugoročnoj saradnji SeaDance festivala i Opštine Budva, kojim je predviđeno da se od 2016. do 2026. godine u organizaciju festivala uloži minimum pet miliona eura, zakazano je za danas u lokalnom parlamentu, ali ono najvjerovatnije neće biti održano zbog nedostatka kvoruma, pišu Dnevne novine.

Kako su Dnevnim novinama kazali predstavnici SDPa, SNP-a i DF-a, njihovi odbornici neće prisustvovati današnjoj sjednici, a da li će ona biti održana biće poznato danas. Prema nezvaničnim informacijama, ni dio odbornika DPS-a nije spreman da digne ruku i podrži potpisivanje ugovora, a predsjednik opštine Lazar Rađenović juče, kako je rekao, nije bio spreman da komentariše današnje glasanje.

SDP traži da se iznos prepolovi

S druge strane, predsjednik budvanskog SDPa Mihailo Đurović kazao je Dnevnim novinama da je predviđeni iznos za finansiranje SeaDance festivala sporan zbog više razloga.

“Iznos je preveliki i nije preciziran. Poslovnik o radu SO jasno definiše da svaki finansijski iznos o kojem se odlučuje mora biti fiksni, nikako fleksibilan. Opština planira da za tri dana zabave da najmanje pola miliona, a prema našim procjenama taj iznos će premašiti 600.000 eura”, naglasio je Đurović, dodajući da sportski klubovi za 365 dana od opštine dobiju oko milion eura.

Prema njegovim riječima, SDP traži da se namijenjeni iznos prepolovi i jasno definiše, a preostala sredstva ulože u zdravstvo i obrazovanje. “Imajući u vidu značaj festivala koji je među deset najpopularnijih u Evropi, pristali bismo da opština, u saradnji sa TO Budva, za njegovo održavanje izdvoji ukupno maksimalno 300.000 eura”, rekao je Đurović.

Sumnjiva dobit od sedam miliona

Da je 500.000 eura godišnje neopravdano veliki iznos smatra i odbornik SNP-a Mijomir Pejović, kojem nije jasna ni računica organizatora SeaDance festivala po kojoj je ta manifestacija Crnoj Gori prošle godine donijela sedam miliona eura prihoda.

“Taj iznos je posebno neopravdan kada se ima u vidu da je istim budžetom predviđeno smanjenje plata radnicima koji se iz njega finansiraju. Očekujem da to neće proći, ali sve je na odbornicima SDP-a. Nije mi jasno kako je izračunata dobit prošlogodišnjeg festivala od čak sedam miliona eura, a to nijesu znali da objasne ni predstavnici Egzita”, naveo je Pejović.

Odbornik DF-a Božidar Vujičić ugovor neće podržati prvenstveno zbog nedostatka tendera.

“Glavni problem je nedostatak tendera. Ulazimo u višemilionske ugovorne obaveze bez tendera, pitam se kako to može. U Srbiji su ti isti ljudi na mnogo manji iznos morali da imaju tender”, upozorio je Vujičić.

Činjenice

– ideja je da Opština Budva u narednih deset godina za finansiranje Sea dance festivala godišnje izdvoji najmanje 500.000 eura

– oko sedam miliona eura je prihod koji je, prema procjenama organizatora, prošlogodišnji

Sea dance donio crnogorskoj turističkoj privredi, ali predstavnici opozicije tvrde da taj iznos nije potkrijepljen činjenicama

Ako odluka bude nepovoljna, premjestićemo festival

PR festivala SeaDance Marija Vujović nada se da će odbornici SO Budva prepoznati značaj organizacije ove manifestacije i podržati njeno dalje održavanje.

“Ukoliko odluka bude nepovoljna po nas, bićemo primorani da u 2016. godini prihvatimo pozive nekih drugih zemalja u okruženju i premjestimo Sea Dance festival van Crne Gore. Sa SeaDance festivalom, Crna Gora je iskoračila u razvoj omladinskog turizma, koji sa više od 100 milijardi eura godišnjeg prihoda na svjetskom nivou, predstavlja najznačajnij segment svjetske turističke ponude i čini 25 odsto globalne turističke industrije. Budva je obogatila turističku ponudu, promovisala se kao moderna festivalska destinacija u više desetina svjetskih zemalja i postala mjesto okupljanja i povezivanja mladih iz regiona, Evrope i svijeta”, navela je Vujović.

Ona je podsjetila da je premijerno izdanje Sea Dance festivala privuklo oko 80.000 posjetilaca iz više od 30 zemalja, te da su prve procjene pokazale da je festival doprinio crnogorskog turističkoj privredi sa oko sedam miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *