Srbija: Referentna kamatana stopa ostaje 8%

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od osam odsto, saopštila je centralna banka.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, saopštila je NBS.

Međutim, dok niska agregatna tražnja i niska inflacija iz međunarodnog okruženja u dužem roku imaju dezinflatorni uticaj, pad cijena primarnih proizvoda i nepromenjene regulisane cijene imaju privremeno dezinflatorno dejstvo i u najvećoj mjeri su uticali na kretanje inflacije ispod donje granice cilja (četiri plus-minus 1,5 odsto).

Izvršni odbor ocjenjuje da će, uz do sada preduzete mjere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, kao i očekivana korekcija regulisanih cijena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine.

Pored toga, po ocjeni Izvršnog odbora i dalje su prisutne i neizvesnosti iz međunarodnog okruženja koje proističu iz delovanja geopolitičkih faktora, ali i po pitanju monetarne politike vodećih svjetskih ekonomija i brzine ekonomskog oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor očekuje da će fiskalna konsolidacija predviđena budžetom za narednu godinu umanjiti negativni uticaj rizika iz međunarodnog okruženja i pozitivno uticati na premiju rizika zemlje, što će doprinijeti održavanju stabilno niske inflacije.

Naredna sjednica Izvršnog odbora biće održana 15. januara 2015. godine, navedeno je u saopštenju

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *