CBCG: Bankari ne moraju da prijavljuju bonuse

Dodajte komentar

Zakon ne obavezuje bankare da prijavljuju bonuse na primanja, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje da li su crnogorski bankari dobijali bonuse s obzirom da je sistem prošlu godinu završio u plusu 9,5 miliona eura.

– Zakon o bankama i podzakonska regulativa ne regulišu pitanja obaveznosti dostavljanja podataka o isplati bonusa upravljačkim i menadžerskim strukturama – podsjećaju iz Centralne banke.

Podaci koje dobija Centralna banka odnose se, kako kažu, na ukupan nivo troškova banaka i iskazuju se na agregatnom nivou.

– Nema pojedinačnih podataka o isplatama bonusa, kao ni podataka o visini pojedinačnih zarada bilo kojeg zaposlenog u banci – ističu iz CBCG.

Centralna banka, podsjećaju, takve podatke, ali isključivo za svoje potrebe, može imati jedino u slučaju problema koji ugrožavaju banku, a na osnovu kontrole koju sprovodi.

– U tom slučaju CBCG i preduzima mjere u cilju smanjenja troškova – kazali su Pobjedini sagovornici.

Podaci o ličnim primanjima su, kako kažu, zaštićeni kroz više sistemskih zakona i predstavljaju tajnu, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije utvrđeno.

– Banke su u privatnom vlasništvu i pravo na upravljanje troškovima, raspodjelu dobiti i slično pripada vlasnicima. CBCG može da reaguje jedino u slučaju ako to predstavlja slabljenje finansijske pozicije banke i narušavanje njenog rizičnog profila. Tu vrstu podataka ne može javno objelodanjivati – objasnili su iz CBCG.

Oni su podsjetili da o visini raspodjele bonusa mogu odgovoriti isključivo banke.

izvor: pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *