SLO: Dobit Banke Celje u prvih šest mjeseci 2,8 mil. eura

Dodajte komentar

Banka Celje je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila čistu dobit od 2,8 miliona eura dok je u istom lanjskom razdoblju poslovala s gubitkom od 5,4 miliona eura.

U razdoblju od januara do juna aktiva banke smanjena je za 253 miliona eura odnosno za 14 posto i na kraju juna iznosila je 1,56 milijardi eura, saopštila je Banka Celje preko internetskih stranica Ljubljanske berze.

Dobit prije usklađivanja vrijednosti i rezervacija u prvom polugodištu porasla je za gotovo 71 posto i iznosila je 21,6 miliona eura.

Banka navodi kako je uravnoteženjem struktura izvora finansiranja uspostavila prikladan odnos kredita i depozita nebankovnog sektora. Smanjen je, naime, udio manje stabilnih izvora finansiranja.

Depoziti domaćinstava povećani su za 7,8 miliona eura i sada s udjelom od 43 posto u strukturi obaveza predstavljaju glavni izvor finansiranja banke, navodi se u saopštenju.

Banka Celje planski smanjuje opseg kreditiranja, a nove zajmoprimce traži prije svega među malim i srednjim preduzećima. Neto vrijednost kreditnog portfelja u prvih šest mjeseci smanjena je 10 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *