Sorosev fond prodaje dionice banaka

Dodajte komentar

Soros Fund Management LLC, u prva tri mjeseca ove godine prodao je udjele u nekoliko bankarskih divova, objavio je Wall Sreet Journal, pozivajući se na podatke američkog odbora za nadzor tržišta vrijednosnih papira. Riječ je o dionicama J.P. Morgan Chasea, Bank of Americe i Citigroupa.

Prodaja je uslijedila samo par mjeseci nakon što je Sorosev fond kupio dionice J.P. Morgan Chasea i Citigroupa. Prema dostupnim podacima na kraju prošle godine fond je u portfelju imao 2,8 miliona dionica J.P. Morgan Chasea i 2,3 miliona dionica Citigroupa. Dionice obje banke od tada su oslabile više od sedam posto.

Sorosev fond prodao je i dionice Alcoae i J.C. Penneyja, a smanjio je udjele u Microsoftu, General Motorsu, telekomunikacijskoj kompaniji Liberty Global i provideru društvenih igara na mobilnim platformama Zynga. Prodaja dijela dionica General Motorsa uslijedila je nakon teškog tromjesečja za američkog automobilskog diva, a Microsoftove dionice prodane su samo šest mjeseci nakon što je fond značajno povećao vlasnički udjel u kompaniji iz Redmonda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sorosev fond kupio je ili povećao udjele u nekim tehnološkim i rudarskim kompanijama. Među njima su RF Micro Devices, Nuance Communications, Marvel Technology Group, Nokia Corp i Cypress Semiconductor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *