Otkaz u Amazonu 5000 dolara

Dodajte komentar

U godišnjem pismu akcionarima kompanije Amazon njen izvršni direktor Jeff Bezos otkrio je možda najčudniju taktiku kadrovske politike u korporativnoj Americi: ako zaposleni nije zadovoljan radnim mjestom u ovoj online prodavnici, može da dobije i do 5000 dolara ako da otkaz.

Program je nazvan ’Plaćen za otkaz’ i predstavlja „…jednostavan način da se stvari srede u okviru firme…“, tvrdi Bezos i dodaje „Jednom godišnje nudimo zaposlenima da im platimo da daju otkaz. Prvi put im ponudimo 2000 dolara, a svake sledeće godina ponuda raste za hiljadu dolara dok ne dostigne iznos od 5000 dolara. Naziv ponude uvjek glasi ’Molimo vas da ne prihvatite ovu ponudu’.“

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Program ’Plaćen za otkaz’ je prvi put primijenjen u kompaniji Zappos, koju posjeduje Amazon, a potom  je ovaj princip uveden i u matičnu firmu. U prvi mah sama ideja djeluje potpuno suprotno osnovnim principima poslovanja, po kojima firme radnike plaćaju da rade, a ne da ne rade. Ali kroz praksu se ispostavilo da se isplati uložiti u odlazak nemotivisanih radnika.

„Na duge staze posmatrano, nije dobro da u kompaniji rade ljudi koji jednostavno ne žele da budu tu. Ne samo za kompaniju, to nije dobro ni za zaposlene.“, objašnjava Bezos.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *