Cijene dionica pale, Fed neugodno iznenadio

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, nakon što je američka centralna banka dodatno smanjila poticajne monetarne programe i najavila mogućnost povećanja kamata prije nego što su se ulagači nadali.

Dow Jones oslabio je 114 bodova, ili 0,70 posto, na 16.222 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,61 posto, na 1.860 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 4.307 bodova.Čelnici američke središnje banke odlučili su jučer, nakon dvodnevne sjednice, smanjiti programe kupovine državnih i hipotekarnih obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 55 milijardi mjesečno.

Ta je odluka bila očekivana, s obzirom da je Fed i na prethodne dvije sjednice smanjio te poticajne programe za isti iznos.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, ulagače je iznenadila predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši na konferenciji za medije da bi centralna banka, nakon što sasvim ukine programe kupovine obveznica na jesen, u roku od šest mjeseci mogla povećati ključne kamatne stope.

To znači da bi ciklus povećanja kamata, koje se na rekordno niskim nivoima kreću još od 2008. godine, mogao početi u proljeće iduće godine, dok su se ulagači nadali da će to uslijediti tek u drugoj polovini te godine.

„Mislim da niko nije očekivao takvu najavu jer se Yellen dosad pokazala zagovornicom labave monetarne politike“, kaže Peter Kenney, direktor u tvrtki Clerpool Group.

No, povećanje kamata uslijedilo bi tek ako se ekonomska  situacija nastavi stabilno poboljšavati i nakon što Fed ukine programe kupovine obveznica.

Uz to, Fed je juče poručio da svoje smjernice monetarne politike više neće vezati isključivo uz pad stope nezaposlenosti na ciljanih 6,5 posto, jer je već blizu tog nivoa, već uz širi krug ekonomskih pokazatelja.

I to je neugodno iznenadilo ulagače jer su se nadali da će Fed ili smanjiti ciljani nivo stope nezaposlenosti ili odrediti neki drugi parametar svojih smjernica. U svakom slučaju, nadali su se najavi da će središnja banka još dulje vrijeme podsticati ekonomiju, a time i rast cijena dionica jeftinim novcem.

Zbog toga su juče cijene dionica pale, nakon dva dana znatnog rasta, a u kojem će smjeru tržište krenuti idućih dana zavisiće o tome kako će se razvijati situacija u Ukrajini, hoće li novo smanjenje poticajnih mjera Feda negativno uticati na tržišta u razvoju i kakvi će biti novi makroekonomski podaci iz američke ekonomije

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika juče promijenilo oko 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,7 milijardi.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 6.573 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 4.308 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,37 posto, na 9.277 bodova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *