Za imovinu HTP “Onogošt” raspisan 14. oglas

Dodajte komentar

Stečajna uprva nikšićkog HTP „Onogošt” juče je objavila novi, čertnaesti po redu, oglas za prodaju imovine te firme u koju je klasični stečaj uveden marta 2012.

Na prodaju, koja će se obaviti jvnim nadmetanjem, ponuđena su dva hotela, „Onogošt” u Nikšiću i „Teuta” u Risnu, i kafana „Šavnik” u Šavniku po ukupnoj početnoj cijeni od oko 11 miliona eura, što je za 200 hiljada eura manje u odnosu na prethodni oglas koji je bio neuspješan. Prijave Privrednom sudu, uz dokaz o uplati depozita od 10 odsto od ukupne cijene, eventualni kupci mogu dostavljati do 15. aprila, a licitacija će se obaviti dva dana kasnije. U oglasu je istaknuto da licitacioni skok za pomenute hotele iznosi deset hiljada eura, a za kafanu hiljadu eura.

Novim oglasom za po 100 hiljada eura snižene su cijene HTP-ovih hotela, pa se „Teuta” nudi za 7,5 miliona, a „Onogošt” za 3,5 miliona eura, dok je cijena kafane snižena za 100 eura i sada se kupcima nudi za svega 7,5 hiljada eura.

Neuspješni pokušaji prodaje nepokretnosti nekada najvećeg ugostiteljsko-turističkog preduzeća u Crnoj Gori, koje je osnovano 1955. godine, za oko 35 miliona eura snizilo je stvarnu vrijednost imnovine. U novom oglasu stečajni upravnik HTP-a Dragan Smolović napominje da je nepokretnosti procijenio stalni sudski vještak. Prema navedenom, hotel „Teuta” u Risnu bez inventara i opreme bio je procijenjen na 18,8 miliona, a sada se prodaje po cijeni koja je za 11,3 miliona eura niža. Slično je i sa „Onogoštom”, koji se nalazi u samom centru Nikšića i u kojem je bilo sjedište firme. Taj objekat je bio procijenjen na oko 11 miliona, a njegova sadašnja cijena manja je za 7,5 miliona. Kafana u Šavniku na prvom oglasu objavljenom prije više od dvije godine prodavala se za 20.400 eura koliko je i bila procijenjena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ta tri objekta su jedina imovina nikšićkog HTP-a, hotel „Nikšić” u Sutomoru stečajna uprava uspjela je da proda lani za 2,3 miliona eura. Od toga su izmirena potraživanja za oko 80 bivših radnika iz prvog isplatnog reda, kao i dio potraživanja za još nekoliko povjerilaca.

U stečaju punih pet godina

Stečaj u to preduzeće, kojim je upravljao podgorički HLT fond uveden je maja 2009. godine zbog duga od blizu četiri miliona eura. Na predlog fonda, u novembru iste godine, usvojen im je bio plan reorganizacije sa ličnom upravom koji nijesu realizovali, pa im je Privredni sud marta 2012. godine, nakon žalbe sindikata i manjinskih vlasnika, oduzeo upravljanje i u HTP-u je proglašen klasični stečaj. U januaru prošle godine za 82 stalno zaposlena radnika prestao je radni odnos i od tada nikšićki hotel, po prvi put za skoro 60 godina postojanja, prestao je sa radom, dok su objekti na primorju, po odluci suda, bili otvoreni tokom ljetne sezone. (dan.co.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *