Za infrastrukturu kredit od deset milijardi dolara

Dodajte komentar

Iako su Kina i zemlje centralne i istočne Evrope razdvojene dalekim planinama, naša srca su blisko povezana. Prije 20 godina posjetio sam neke centralno-istočne države i to je na mene ostavilo dubok utisak, naveo je u autorskom tekstu premijer Kine Li Kećijang koji prenose Dnevne novine.

„Drugi samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i treći ekonomsko-trgovinski forum između Kine i centralno-istočnih zemalja održaće se 26. novembra u Bukureštu. Učestvovaću na ova dva skupa i zvanično posjetiti Rumuniju. Očekujem da ću, zajedno sa rukovodiocima i ličnostima iz raznih krugova 16 zemalja, diskutovati o saradnji u raznim oblastima. Uoči mog putovanja, želim da u ime kineskog naroda izrazim srdačan pozdrav narodima zemalja centralne i istočne Evrope“, napisao je kinseki premijer.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema njegovim riječima Kina i zemlje centralne i istočne Evrope poštuju i podržavaju jedni druge, čime je stvoreno tradicionalno prijateljstvo.

„Prije 60 godina, kada je osnovana nova Narodna Republika Kina, zemlje centralne i istočne Evrope prve su dale priznanje i time je otvorena nova stranica prijateljske saradnje. Proteklih godina sve strane su pružale pomoć, bilo da je riječ o prirodnim nepogodama, bilo da se radi o teškoj privrednoj situaciji. Takvo prijateljstvo stečeno u teškim prilikama uvijek će ostati u srcima naroda Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Stupajući u 21. vijek, kineska reforma je ušla u novu etapu, a privredna transformacija u centralnoistočnim zemljama postigla je pozitivan rezultat. Odnosi svih strana u novim istorijskim uslovima imali su novi razvoj. Posljednjih godina, rukovodioci zemalja centralno-istočne Evrope i ja stalno smo se sastajali i uzajamno razmjenjivali telegrame ili pisma, čime smo uspostavili dobre individualne odnose. Vjerujem da će ova posjeta produbiti uzajamno upoznavanje sa rukovodiocima 16 zemalja, kao i saradnju sa ovim državama“, istako je on.

Li Kećijang je podsjetio da je 2012. godine trgovinska vrijednost između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope premašila je 50 milijardi američkih dolara.

„Kina je uputila više od 100 investicionih delegacija, čime je doprinijela saradnji sa odgovarajućim zemljama u oblasti prehrambene industrije, mehanizacije i nove energije. Kina je potpisala sa Albanijom i Mađarskom sporazum o trgovinskoj transakciji sopstvenim valutama, što je dalo mogućnost za sakupljanje novčanih sredstava i obostrane pogodnosti preduzećima. Kina i Rumunija postigle su vidne rezultate u gajenju i selekciji poljoprivrednih kultura. Neprestano je proširivana saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u izgradnji infrastrukture. Most na Dunavu u Beogradu postao je simbol kineskog i srpskog prijateljstva. Sastanak lokalnih rukovodilaca Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, održan u julu ove godine u kineskom gradu Čongćingu, privukao je hiljadu predstavnika iz više od 600 preduzeća i dao dobar efekat za razmjenu iskustava preduzeća prisutnih zemalja“, istakao je Li Kećijang.

Dalje je naglasio da trenutno, trgovinska vrijednost između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope zauzima samo desetinu od ukupne vrijednosti u kinesko-evropskoj trgovini. „Zato postoji veliki potencijal u povećanju međusobne praktične saradnje. Mi smo izdržali iskušenje međunarodne finansijske krize i krize evropskih dugova. Globalno gledano, privredni rast u našim zemljama je stabilan. Naše zemlje su novorastuća tržišta, koja se suočavaju sa zajedničkim zadatkom — inovacijom u privrednoj transformaciji. Kina sprovodi strategiju eksploatacije zapadnog dijela zemlje, a preduzeća su ubrzala korak ka inostranstvu. Zemlje centralne i istočne Evrope posvećuju sve veću pažnju otvaranju prema Istoku. Mnoga preduzeća izradila su plan za ulazak na azij sko-pacifičko i kinesko tržište. Tako svi imaju isti cilj i zajedno možemo ulagati zajedničke napore za jačanje trgovinske saradnje u nizu oblasti“, navodi u autorskom tekstu premijer Kine.

On je dodao da zemlje centralne i istočne Evrope posjeduju kvalitetne mesne, mliječne proizvode i vino.

„Kineski urbani tempo života će povećati potražnju za jagnjetinom, govedinom, sirom i vinom. Centralna i istočna Evropa će postati važan uvoznik poljoprivrednih proizvoda. Vrijednost međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima će sigurno biti povećana. U većini zemalja centralne i istočne Evrope, željezničke pruge, drumovi, luke i druge saobraćajne instalacije suočavaju se sa preobražajem. Kineska proizvodnja saobraćajnih i transportnih uređaja posljednjih godina postigla je brzi razvoj. Naročito kvalitetna brza željeznica koja saobraća na više od 10.000 kilometara. Kina je sposobna da preuzme razne saobraćajne objekte u zemljama centralne i istočne Evrope“, naglasio je Li Kećijang.

Kako je istakao u zemljama centralne i istočne Evrope potrebno je obnoviti i električne instalacije, a kvalitet kineskih uređaja za termocentrale i hidrocentrale dostigao je svjetski nivo.

„Zrela je i kineska tehnologija za nuklearne, solarne elektrane i vetrogeneratore. Cijene uređaja su niske, a kvalitet je dobar, što je realan izbor zemalja centralne i istočne Evrope. Za izgradnju infrastrukture u tim zemaljama potrebna su novčana sredstva. Kina želi da zajedno sa ovim državama dobro iskoristi specijalni kredit za saradnju u vrednosti od 10 milijardi američkih dolara, kako bi podržala izgradnju ovih država. Samo jedna vijest koja izveštava o događajima iz dijela centralne i istočne Evrope na kineskom sajtu Kinesko-evropski poštar, veoma brzo privlači hiljade i hiljade čitalaca.

Turističko putovanje u zemlje centralne i istočne Evrope predstavlja trend za obične građane Kine. Samo tokom 2012. godine, broj kineskih turista u ovim državama dostigao je cifru od 320.000. Mnogim Kinezima više nego dobro su poznata mjesta kao što su Šopenova rodna kuća u Varšavi, Ribarska kula u Budimpešti i carska dvorana “Sinaja” u Rumuniji“, dodao je Li Kećijang.

Dalje širenje zajedničke saradnje u turizmu postala je zajednička misija svih strana. Kina trenutno razgovara sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope o osnivanju i ustanovljavanju turističke federacije. Vjerujem da će turizam postati važna tačka u saradnji Kine i zemalja ove oblasti.

Zemlje centralne i istočne Evrope predstavljaju važne članice evropske zajednice. Kina odlučno podržava evropsku integraciju i želi da vidi jedinstvenu i prosperitetnu Evropu, a podržavamo i izbor centralno-istočnih evropskih zemalja za članstvo u Evropskoj uniji.

Današnji svijet se nalazi u dubokoj promjeni. Kineski razvoj je stupio u novu etapu. Mi ćemo nepokolebljivo nastaviti dalju reformu, širiti naše otvaranje, stimulisati razvoj tržišta i unapređivati održiv i zdrav razvoj privrede.

„Kina je još država u razvoju. Prosječni društveni proizvod tek je premašio 6.000 američkih dolara, što je velika razlika u odnosu na zemlje centralne i istočne Evrope. Vjerujemo da će uz produbljivanje reforme, kinesko tržište sa milijardu i 300 miliona stanovnika donijeti još više prilika za čitav svijet, uključujući zemlje centralne i istočne Evrope. Od Budimpešte, preko Varšave, do Bukurešta, od Privrednotrgovinskog foruma, do susreta rukovodilaca Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, sve strane učesnice ostvarile su dobru saradnju. Vjerujem da će naša saradnja biti sve čvršća i šira. Imam puno očekivanja od ovog putovanja. Svim narodima zemalja centralne i istočne Evrope želim srećan i uspješan život!“, poručio je Li Kećijang.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *