Ambasador Turske: Ziraat banka uskoro u Crnoj Gori

Dodajte komentar

U okviru petih crnogorsko-turskih susreta prijateljstva danas u Bijelom Polju održana prezentacija najznačajnijih privrednih resursa opština: Bijelo Polje, Petnjica, Berane, Andrijevica, Plav i Rožaje.

Tema susreta bila je Ekonomska saradnja Crne Gore i Republike Turske – mogućnosti zajedničke valorizacije raspoloživih resursa sjevera Crne Gore.

Ambasador Republike Turske u Crnoj Gori, Mehmed Nijazi Tanilir najavio je otvaranje Zirat banke koja je najveća u Turskoj i koja ima predstavništva u 18 zemalja svijeta.

Predsjednik Društva crnogorsko-turskog prijateljstva Rifat Rastoder je izrazio zadovoljstvo što su opštine na sjeveru uspjele da na najbolji način afirmišu resurse tog područja u cilju privlačenja što više investitora iz Turske i drugih sredina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Kada je riječ o turskim privrednicima koji su bili poprilično zastupljeni njihova interesovanja su raznovrsna što je u skladu sa ekonomijom te zemlje koja je u jakoj ekspanziji. Najviše intersovanja ispoljeno je za oblast poljoprivrede, turizma i građevinarstva“, saopštio je Rastoder ističući značaj ovakvih susreta koji sjever Crne Gore može približiti turskim i drugim investitorima.

Za predsjednika Opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića ovo je još jedan pokazatelj da direktne strane investicije jedino mogu riješiti određene ekonomske probleme.

„Uspješna prezentacija resursa sjevera izazvala je značajna interesovanja turskih privrednika. Računamo da će pored dobrih diplomatskih i rodbinskih odnosa koji postoje između stanovnika na sjeveru i njihovih rođaka u Turskoj i ekonomski odnosi dobiti onaj nivo koji zaslužuju u smislu novih investicija. Najavljeno je otvaranje Zirat banke koja može biti dodatni impuls za razvoj cjelokupe crnogorske ekonomije“, istakao je Žurić.

„Smatram da će odnosi između Crne Gore i Turske u narednom periodu jačati. U tom pravcu je poslata dobra poruka sa susreta u Bijelom Polju u kojoj se vidi da su na ovim prostorima poželjni investitori iz Turske. Možemo biti u potpunosti zadovoljni onim kako se stvari odvijaju na ekonomskom planu“, saopštio je potpresjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović.

Peti susreti crnogorsko-turskog prijateljstva održani su u organizaciji Društva crnogorsko-turskog prijateljstva, Ambasade Turske u Crnoj Gori, turske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Foruma Bošnjaka Crne Gore. (rtcg.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *