NYT: Slab rast ekonomije u eurozoni

Dodajte komentar

Ekonomija u eurozoni i dalje ne može u potpunosti da počne da se oporavlja, pošto je u trećem tromjesečju ove godine zabilježen rast od samo 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, piše New York Times.

Njujorški dnevnik navodi da je do razočaravajućeg rasta u ekonomskom bloku koji čini 17 država došlo zbog usporavanja proizvodnje u Njemačkoj i pada u Francuskoj, vodećim ekonomijama u Evropu, pokazuju podaci Eurostata, agencije za statistiku EU.

Na vijest o slabom ekonomskom rastu, euro je prema dolaru pao za 0,4 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vodeći ekonomista Capital Economicsa iz Londona Jonathan Loins kaže da izvještaj o bruto društvenom proizvodu predstavlja snažan udarac za nade da će tržišna stabilnost koja je viđena prošle godine, tokom ove da se pretvori u solidan i trajan ekonomski oporavak Evropske unije.

Prema njegovim predviđanjima, ekonomije u eurozoni će naredne godine imati rast od 0,5 odsto, ali je upozorio i na opasnost od deflacije i dužničke krize koja već postoji.

Upoređujući godišnji rast u eurozoni od 0,4 odsto, primjetno je da je on mnogo niži od rasta u SAD (2,8 odsto) i Japana (1,9 odsto). Kina je neprikosnoveno prva sa rastom od 7,8 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *