Savjet CBCG: Finansijski sistem relativno stabilan

Dodajte komentar

Savjet Centralne banke je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za avgust 2013. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i Politikom Centralne banke u 2013. godini.

– Ocijenjeno je da je finansijski sistem relativno stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, navodi se u saopštenju CBCG.

Na sjednici je razmotrena situacija u bankarskom sektoru i konstatovano da je u septembru ostvaren rast ukupne aktive, depozita, nivoa likvidnih sredstava i kapitala, kao i smanjenje bruto nekvalitetnih kredita i potraživanja, kao i bruto kredita i potraživanja koji kasne sa otplatom. Navedene tendencije su uslovile pozitivan finansijski rezulat na nivou devet banaka i sistema u cjelini, što doprinosi podsticanju i očuvanju stabilnosti bankarskog sistema u narednom periodu. Novoodobreni krediti banaka u prvih devet mjeseci ove godine su za 8,96% viši u odnosu na isti period prethodne godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Savjet je donio set odluka iz nadležnosti Centralne banke za koje je obaveza propisivanja utvrđena Zakonom o potrošačkim kreditima, sa primjenom od 1. februara 2014. godine. Donijete su:

• Odluka o jedinstvenom načinu obračuna i iskazivanja efektivne kamatne stope na kredite i depozite kojom se svi kreditori obavezuju da obračunavaju efektivnu kamatnu stopu na potrošačke kredite u skladu sa metodologijom propisanom ovom odlukom;

• Odluka o evidenciji kreditnih posrednika koju vodi CBCG kojom se uređuje način evidentiranja i sadržaj evidencije kreditnih posrednika, i

• Odluka o sadržaju obrasca za informisanje potrošača o potrošačkom kreditu kojom se obezbjeđuje jedinstveni model informisanja klijenata od strane kreditora i kreditnih posrednika, u skladu sa zakonom.

Savjet je donio Odluku o dopuni Odluke o metodologiji za mjerenje rizika zemlje u bankama kojom im se omogućava da razvijaju i primjenjuju sopstvene metodologije za izračunavanje potrebnog kapitala za rizik zemlje.

Savjet je donio i Odluku o izmjeni Odluke o minimalnim standardima za ulaganja banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva. Ovom odlukom se eliminiše mogućnost da banke zbog određenog knjigovodstvenog tretmana neke nepokretnosti isključe iz obračuna visine ulaganja u nepokretnosti i, na taj način, prekorače propisani limit ulaganja banaka u ove kategorije aktive od 40 odsto, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *