Žiranti se žale zbog blokade njihovih plata i penzija

Dodajte komentar

Bankarskom ombudsmanu se zaključno sa septembrom ove godine obratilo ukupno 320 klijenata, žiranata i građana, odnosno klijenata, što je 20%  manje u odnosu na isti period prethodne godine.

50 zahtjeva

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač Pobjedi je kazao  da je za devet mjeseci ove godine podnijeto 50 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijenata i žiranata. Okončan je, dodaje on, 41 postupak, a 9 je u toku.

– Od ukupnog broja, 28 prigovora su podnijeli klijenti, a 22 žiranti. Na  banke se odnosilo 44  prigovora, a 6 na mikrofinansijske institucije – kazao je Kalač Pobjedi i dodao da se većina odnosi na period kreditne ekspanzije u vremenu 2006. do 2009. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kalač kaže da se žiranti najviše žale zbog blokade njihovih plata i penzija.

– Od 22 pokrenuta postupka, žiranti su, u najvećem broju postupaka (18), prigovorili zbog blokade zarada ili penzija. U pet postupaka oni su prigovorili odobravanju kredita na osnovu krivičnih radnji, prevare i falsifikovanja, zloupotrebe isprava. Na iznos duga po kreditu – kamati prigovoreno je u pet postupaka, dok su dva pokrenuta zbog evidencije u Kreditnom registru CBCG i neodobravanje novog kredita – kaže bankarski ombudsman.

On pojašnjava da je od ukupnog broja postupaka – 46  pokrenuto po zahtjevima građana, dva postupka po zahtjevu društava ograničene odgovornosti i po jedan po zahtjevu AD i preduzetnika.

Dugačak spisak žalbi

Građani, odnosno klijenti i žiranti žale se na kredite, račune, depozite i kartice.

– Klijenti se žale da banke i MFI ne žele da razumiju njihov ekonomski položaj u koji su se našli zbog ekonomske  krize, jer se njihov kreditni bonitet pogoršao u odnosu na period ugovaranja i podizanja kredita, neprihvatanje od strane banaka i MFI) reprogramiranje kredita, visoki iznosi mjesečnih rata, zbog povećanja kamatnih stopa, na kredite u otplati, jednostran raskid ugovora i pokretanje postupka od strane banaka i MFI, za naplatu potraživanja iz fiducija i hipoteka i strah od posljedica toga. Žale se i na blokadu računa u iznosu većem od 50% mjesečnih primanja, visok obračun valutnih razlika i kamate kod kredita sa valutnom klauzulom (stambeni krediti u švajcarskim francima), naplatu visokih troškova za održavanje tekućeg računa i platnih kartica, visokih kamata na minusna stanja tekućih računa, na rivolving kredite, visoke provizije na bankomatima kao i na  skidanje sredstava od strane nepoznatih lica sa računa bankovne kartice – objašnjava za Pobjedu Kalač.

Žiranti se, međutim, žale i na to što su banke i MFI u periodu ekspanzije odobravale kredite nepodobnim klijentima…

– Žale se i na odobravanje jednom licu više kredita, ne vodeći računa o njegovoj zaduženosti, neinformisanju žiranta o klijentovoj zaduženosti, kao i na to što žiranti kod potpisivanja ugovora o odobravanju kredita nijesu bili prisutni – ističe Kalač dodajući da je spisak žalbi dugačak.

Kompanije se žale da ih bankari tjeraju u propast

I kompanije, odnosno pravna lica bankarskom ombudsmanu se žale na kredite iz perioda ekspanzije, čija je realizacija u toku.

Kalač kaže  da banke i MFI nemaju razumijevanja za njihov položaj u koji su se našli zbog posljedica ekonomske krize, neprihvataju reprogram kredita ili prihvataju po nepovoljnijim uslovima.

– Prigovori su i na visoke kamatne stope na kredite u otplati, neodobravanje novih kredita ili odobravanje po nepovoljnijim uslovima, visokim kamatnim stopama, blokade računa od strane banaka i tjeranje u nelikvidnost, visoke kamatne stope i nepovoljne uslove za kredite za pokretanje novog biznisa i brži ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta – kazao je Pobjedi Kalač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *