Rođaci poklonili 37 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski građani od rođaka su prvih šest mjeseci na poklon dobili oko 37 miliona eura. Iz Centralne banke Crne Gore Dnevnim novinama su saopštili da je ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 132 miliona eura.

„Od ovog iznosa se 95,7 miliona eura odnosilo na kompenzacije zaposlenih, odnosno na zarade rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu kraće od godinu dana, a 36,3 miliona na doznake migranata, odnosno 19 miliona eura se odnosi na dio prihoda koji crnogorski državljani šalju u Crnu Goru, a 17,3 miliona eura na penzije i druga socijalna primanja iz inostranstva“, objašnjeno je CBCG. 

Osim ovog, tokom prvih šest mjeseci 2013. godine u vidu raznih transfera kao što su pomoć, pokloni, nasljedstva iz inostranstva i slično ostvaren je priliv od 37,3 miliona eura, ali shodno međunarodnoj metodologiji za klasifikaciju doznaka evidentira se kao ostali transferi.

“Ovaj priliv, takođe, predstavlja dodatni prihod stanovništva za potrebe potrošnje u Crnoj Gori”, objasnili su iz CBCG.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Iz Centralne banke su objasnili da je u ovom periodu najveći priliv ostvaren iz Italije, Srbije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država SAD, Ruske Federacije i Velike Britanije.

Sa druge strane, u prvih šest mjeseci 2013. godine ukupan odliv po osnovu doznaka iznosio je 17,8 miliona eura. Najveći dio odliva je realizovan u vidu doznaka migranata 12,3 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *