Indija će ubrizgati 2,3 mlrd dolara u državne banke

Dodajte komentar

Indija do kraja septembra planira ubrizgati 140 milijardi dupija (2,3 milijardi dolara) u državne banke, kako bi im ojačala zaštitu od rizika i podstakla kreditiranje zbog usporavanja privrede, piše Bloomberg.

IDBI Bank Ltd. (IDBI), Bank of Maharastra, Dena Bank (DBNK) and Indian Overseas Bank (IOB) su među bankama koje će dobiti finansijsku injekciju, rekao je sekretar za bankarstvo u ministarstvu finansija Rajiv Takrum, dodao je da struktura transakcije i tačan iznos koji će pojedina banka dobiti još nisu određeni.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Svježi kapital omogućit će državnim bankama, koje prema podacima centralne banke čine oko tri četvrtine indijskog bankarskog sektora, da se lakše nose s rizikom. To bi moglo podstaknuti rast kredita, što bi oporavilo privredu, koja u prvom ovogodišnjem tromjesečju rasla najsporije u 10 godina.

Vlada če, kao najveći dioničar, povećati adekvatnost kapitala kad god bude potrebno”, rekao je Takru. “Ne želimo da nivo Tier-1 kapitala u niti jednoj državnoj banci ostane ispod 8 posto.”

Država će morati ubrizgati čak 910 milijardi rupija u banke u kojima je u većinskom vlasništvu, u skladu s pravilima Basel III, ako želi zadržati postojeće udjele, rekao je prošle godine guverner Duvvuri Subbarao. Prema njegovim procjenama banka će drugim ulagačima morati prodati  udjele vrijedne oko 590 milijardi rupija.

Ministar finansija Palaniappan Chidambaram objavio je u februaru da do marta iduće godine planira povećati kapital banaka u državnom vlasništvu za 140 milijardi rupija.

Kreditiranje u Indiji je u 12 mjeseci do 14. lipnja poraslo za 13,7 posto, najmanje u protekle tri godine, pokazuju podaci centralne banke, jer je zbog usporavanja privrede smanjena potražnja za kreditima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *