Uhapšen direktor Oranža u istrazi oko Lagardove

Francuska policija je danas uhapsila Stefana Rišara, direktora telekomunikacione kompanije Oranž (Orange), u okviru istrage protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard oko isplate 400 miliona eura kontroverznom biznismenu.

Rišar, koji je bio šef osoblja Lagardove u trenutku isplate odštete biznismenu Bernaru Tapiju, priveden je na saslušanje zajedno sa Žan-Fransoa Rokijem, koji je bio na čelu jedne finansijske institucije formirane da čuva aktive u vlasništvu Kredi lione banke (Credit Lyonnais), izjavio je jedan izvor upoznat sa situacijom.

Direktorka MMF-a je u maju bila na dvodnevnom saslušanju u vezi sa isplatom Tapiju, ali je uspjela da izbjegne optužbe i da bude imenovana za svjedoka saradnika, prenosi Capital.

Naime, između tog biznismena i državne banke Kredi lione izbio je spor u vezi sa prodajom sportske grupacije Adidas 1993. godine u Tapijevom vlasništvu.
Arbitražna komisija je stala uz Tapija i njegove tvrdnje da ga je banka Kredi lione namjerno prevarila potcijenivši vrijednost Adidasa u trenutku prodaje, i da mu država, kao glavni akcionar u toj banci, mora isplatiti odštetu.

Podijeli ovaj članak