Karl Sevelda novi predsjednik Uprave Raiffiesen-a

Nadzorni odbor Raiffeisen Bank International AG-a (RBI) prihvatio je u petak ostavku Herbert Stepica na mjesto predsjednika Upravnog odbora s trenutnim učinkom. Ta odluka uslijedila je nakon što je Herbert Stepic 24. maja 2013. godine ponudio svoju ostavku na tu dužnost iz ličnih razloga. Istovremeno je Karl Sevelda (63), koji je do sada bio član Uprave zadužen za globalno poslovanje s korporativnim klijentima, imenovan novim predsjednikom Upravnog odbora i na tu dužnost stupa odmah, saopšteno je iz RBA.

Seveldin novi ugovor ističe sredinom 2017. godine. Na mjesto zamjenika predsjednika Uprave imenovan je Johann Strobl te je njegov ugovor, kao i onaj člana Uprave za finansije Martina Grülla, produžen do sredine 2017. godine.

Karl Sevelda donosi više od 35 godina bankarskog iskustva, uključujući i više od 20 godina u Creditanstaltu. Od 1998. do 2010. godine bio je član Upravnog odbora Raiffeisen Zentralbank Österreich AG-a, a na dužnosti zamjenika predsjednika Upravnog odbora RBI-ja nalazi se od 2010. godine. Uz novu ulogu na mjestu predsjednika Uprave, Sevelda zadržava odgovornost za poslovanje s korporativnim klijentima, dok Nadzorni odbor ne utvrdi novu raspodjelu odgovornosti za pojedine funkcije, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak