Popularno pitanje na intervjuu za posao “sapliće” mnoge, stručnjaci imaju prijedlog kako odgovoriti

“Kažite mi nešto o sebi” – ovo je jedno od najčešćih i teško “varljivih” pitanja koje vam mogu postaviti na intervjuu za posao.

Uglavnom se ovo pitanje postavlja kako bi se “probio led” na početku razgovora. No, zbog ovog pitanja se možete osjećati zastrašujuće.

“Iako je to najčešće pitanje na intervjuu za posao, mnoge zbunjuje. Toliko je onih koji u strahu reagiraju i koji u glavi prolaze kroz svoju biografiju”, izjavila je Julia Pollak, glavna ekonomistica američke agencije za zapošljavanje ZipRecruiter.

Pošto se pitanje “pričaj mi o sebi” obično postavlja na početku intervjua, vaš odgovor može odrediti ton nastavka razgovora.

“Ako imate dugotrajan, dosadan odgovor, to može dovesti do brzog završetka intervjua. Ne želite ulaziti u dugi sažetak svoje životne priče i biografije”, ukazao je regruter za zapošljavanje Jeff Hyman.

Umjesto toga, kako je sugerirao Hyman, razmišljajte o ovom pitanju kao o prilici da vaš prvi utisak bude snažan. Odgovor na ovo pitanje bi trebao biti kratak (ne duže od jedne ili dvije minute), ističući svoje prednosti, relevantno iskustvo i zašto želite raditi posao za koji ste aplicirali.

Hyman je naveo da biste mogli razmisliti i o tome da spomenete nedavni karijerni izazov, koji ste savladali, i šta ste tom prilikom naučili.

“Zvuči kontraintuitivno, ali mali broj kandidata će pomisliti da to uradi, pa će privući pažnju. Kada tražim od kandidata da mi priča o sebi, tražim samosvijest i zrelost, a pričanje sa samopouzdanjem o izazovima pokazuje mi da posjedujete te osobine”, objasnio je Hyman.

Primjera radi, možete kazati: “Jedan od perioda mog profesionalnog razvoja, koji me je oblikovao, jeste prvi posao nakon fakulteta. Osoba koja me zaposlila je dala otkaz nedugo nakon što sam počeo raditi i u početku mi se bilo teško prilagoditi načinu upravljanja novog šefa. No, to iskustvo me je naučilo da budem prilagodljiviji i da učinkovito sarađujem na poslu.”

Ako vam je neugodno govoriti o neuspjehu, Hyman je predložio da istaknete primjer kako ste pokazali liderstvo na poslu. Naime, možete kazati: “Nešto što sam nedavno saznao o sebi jeste da sam strastven u vođenju tima i okupljanju ljudi oko cilja. U svojoj posljednjoj kompaniji bio sam jedan od voditelja jedne od grupa za zaposlenike. S nekim kolegama sam organizirao volonterske projekte, što je bilo tako dragocjeno iskustvo”.

William Vanderbloemen, izvršni direktor kompanije Vanderbloemen Search Group, ukazao je da menadžeri pitanje “pričaj mi o sebi” koriste i kako bi procijenili vaše samopouzdanje i opipali puls o vašim ciljevima i prioritetima.

Naglasio je da je važno da odgovor prilagodite konkretnom poslu za koji aplicirate, fokusirajući se na vještine i iskustvo, koji su najrelevantnije, piše CNBC. Primjera radi, ako aplicirate za programera u rastućem tehnološkom startupu, možete reći:

“U ovom trenutku svoje karijere naučio sam da zaista uživam u radu u dinamičnom, agilnom okruženju. Ne mogu izdržati da mirno sjedim i svaki dan radim istu stvar. Uvijek sam željan novih izazova. Jedna stvar koju volim kod vaše kompanije jeste što ste trenutno u fazi rasta. Uzbuđen sam što ću doprinijeti ovom rastu, prilagođavati se i podržavati rad ostalih timova koliko god to mogu”.

Podijeli ovaj članak