Prenijeto 100 hiljada telefonskih brojeva

U Crnoj Gori je, od početka pružanja usluge prenosa telefonskih brojeva, prenijeto njih 100 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Između mobilnih mreža prenijeto je 82,65 hiljada brojeva.

Najviše brojeva je prenijeto u mobilnu mrežu M:tela, 41,81 hiljada brojeva ili 51 odsto. U mrežu Crnogorskog Telekoma prenijeto je 24,83 hiljade brojeva ili 30 odsto, a u One Crna Gora 16 hiljada brojeva ili 19 odsto od ukupno prenešenih brojeva između mobilnih mreža.

Između fiksnih mreža izvršen je prenos 17,35 hiljada brojeva.

„Najviše brojeva je prenijeto u fiksnu mrežu M:tela, 10,5 hiljada brojeva ili 61 odsto, potom u Telemach 4,16 hiljada brojeva ili 24 odsto, u One Crna Gora 2,29 hiljada brojeva ili 13 odsto, u Crnogorski Telekom 383 broja ili dva odsto ukupno prenešenih brojeva u fiksnim mrežama, dok su u mrežu Orion Telekoma prenešena tri broja“, precizirali su iz EKIP-a.

Prenosivost telefonskog broja je usluga koja omogućava svakom pretplatniku da pri promjeni operatora fiksne i mobilne telefonije zadrži postojeći telefonski broj.

Zahvaljujući navedenoj usluzi, korisnici mogu birati operatora koji pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu zahtijevanog kvaliteta i pri tome zadržati svoj broj.

Operatori su uslugu prenosa telefonskih brojeva počeli da pružaju 1. decembra 2011. godine.

Broj se može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu. Telefonski broj se prenosi u punom formatu.

Pretplatnik koji želi da promijeni operatora podnosi zahtjev operatoru kod kojeg želi da prenese broj, što se ujedno smatra i zahtjevom za raskid ugovora sa “starim” operatorom.

Pretplatnik može ponovo da prenese svoj broj nakon tri mjeseca od posljednjeg prenosa.

Operatori korisnicima ne naplaćuju naknadu za prenošenje telefonskog broja.

Ukoliko zahtjev za prenos broja bude odbijen, ili je nezadovoljan ažurnošću operatora prilikom procesa prenosa broja, pretplatnik može da podnese žalbu EKIP-u.

Kako se, zbog usluge prenosa broja, na osnovu formata broja više ne može odmah odrediti kod kog operatora je telefonski broj, regulator je omogućio da se na internet adresi https://prenosivost.ekip.me može izvršiti provjera u kojoj mreži se telefonski broj nalazi.

Podijeli ovaj članak