Jačanje kapaciteta CBCG u susret pristupanju SEPA

U susret pristupanju Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), u Centralnoj banci Crne Gore je danas započeta petodnevna TAIEX ekspertska misija sa ciljem jačanja administrativnih kapaciteta CBCG u vezi sa procesom pristupanja SEPA.

Misija je počela sastankom predstavnika Hrvatske narodne banke sa guvernerkom CBCG dr Irenom Radović na kome je razgovarano o benefitima pristupanja Crne Gore SEPA području, kao i primjeni najboljih praksi u tom procesu.

Tokom Misije, eksperti HNB upoznaće kolege iz CBCG sa predstojećim obavezama i tehničkim i organizacionim preduslovima za priključenje SEPA platnim šemama, kako bi Centralna banka u narednom periodu mogla da pruži adekvatnu podršku kreditnim institucijama u procesu njihovog pristupanja SEPA sistemu. U sklopu Misije će biti razmotreni i potencijalni izazovi za kreditne institucije, ali i CBCG kao regulatora.

Podsjećamo, Centralna banka Crne Gore je u ime države 1. jula 2024, predala formalni zahtjev za pridruživanje SEPA, čime je napravljen ključni iskorak ka daljem razvoju i integraciji crnogorskog finansijskog sistema u evropski ekonomski i tržišni prostor.

Članstvo Crne Gore u sistemu SEPA donijeće brojne pogodnosti za crnogorske građane i privredu, uključujući višestruko smanjenje troškova, skraćenje vremena transakcija i pojednostavljenje prekograničnih plaćanja na evropskom tržištu.

TAIEX je instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) koji pruža podršku partnerskim zemljama u pogledu približavanja i sprovođenja zakonodavstva Evropske unije.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak