Guvernerka CBCG Irena Radović uputila dopis Skupštini: Kalezić i Remiković predloženi za viceguvernere

Guvernerka dr Irena Radović, u Skupštini Crne Gore

Guvernerka CBCG Irena Radović, uputila je dopis Skupštini  Crne Gore u kome je za svoje prve saradnike- viceguvernere predložila Gordanu Kalezić i mr Milana Remikovića, saznaje Pobjeda iz Skupštine.

Prema izvorima Pobjede, radi se o dva profesionalca koji su zapošljeni u CBCG i koji su svojim stručnim kvalitetima zaslužili ove funkcije.

Na ovaj način guvernerka je ispunila obećanje koje je dala uoči imenovanja i glasanja u Skupštini, da će CBCG biti depolitizovana institucija u kojoj će se kadrovi birati isključivo po stručnosti i da neće biti partijskog zapošljavanja.

BIOGRAFIJE

Kalezić je od februara 2019. godine je zaposlena u Centralnoj banci Crne Gore kao direktorica Direkcije za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i zaštite prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga.

Od 2020. godine je članica Komiteta za superviziju i sanaciju kreditnih institucija Centralne banke Crne Gore, gdje je u jednom periodu bila i njegova predsjednica, a sada je zamjenica predsjednice.

Članica je stalne delegacije Crne Gore pri Komitetu eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma – MONEYVAL, kao stalnom nadzornom tijelu Savjeta Evrope.

U toku 2024. godine je, kao dio najjužeg tima Centralne banke Crne Gore, koji je uspješno i značajno prije predviđenih rokova pripremio i julu predatu aplikaciju za pristup Cre Gore SEPA, koordinirala važan segment za pripremu aplikacije.

Magistar Remiković je cjelokupno profesionalno i radno iskustvo stekao je radeći u Centralnoj banci Crne Gore.

Od 2007. do 2010. godine kao kontrolor u Sektoru za kontrolu banaka, obavljao je poslove kontrole kreditnog rizika u bankama, vršio analizu kreditnog rizika i učestvovao u razvoju i primjeni politika, procedura, smjernica za rad i priručnika.

Od 2020. do 2024. godine, odnosno od osnivanja Direkcije za sanaciju kreditnih institucija, kao njen direktor radio je na uspostavljanju ove ključne funkcije Centralne banke kao organa za sanaciju, ovlaščenog da primjenjuje instrumente sanacije i izvršava sanaciona ovlašćenja utvrđena zakonom.

SKUPŠTINA MORA HITNO ODLUČITI

Skupština, koja po zakonu imenuje viceguvernere, na predlog guvernera, mora što hitnije izglasati predložena rješenja jer se CBCG nalazi u specifičnoj situaciji što se tiče kadrova.

Trenutno od tri pozicije viceguvernera, guvernerka ima samo jednu, Zoricu Kalezić koja se nalazi na porodiljskom odsustvu, tako da Radović mora da obavlja poslove guvernera i sva tri viceguvernera.

Nadalje, mandat članovima Savjeta CBCG, koji ima osam, je istekao u junu u julu, a prije toga, član Savjeta Nikola Milović se preselio u poslaničke klupe.

Prema podacima sa sajta, Centralnom bankom upravlja Savjet Centralne banke Crne Gore. Članovi Savjeta su: guvernerka, tri viceguvernera i četiri člana koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci. Članovi Savjeta koji nijesu zaposleni u Centralnoj banci su prof. dr Milorad Jovović i Ruždija Tuzović.

Prema zakonu, Član Savjeta ne može biti lice političke organizacije, poslanik u Skupštini, član Vlade ili lice koje obavlja neku drugu funkciju ili dužnost na koju ga je imenovala Skupština ili Vlada, osim funkciju ili dužnost u međunarodnim finansijskim institucijama i ne može biti lice koje obavlja funkciju ili dužnost u organima lokalne samouprave i organima sindikalnih organizacija.

ŠTA KAŽE ZAKON

Zakon o CBCG nalaže da je CBCG nezavistan regulator na koga ne smije da utiče ni političke partije, a ni Vlada.

“Centralna banka i članovi njenih organa, u skladu sa članom 130 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije i članom 7 Statuta ESCB-a i Evropske centralne banke (u daljem tekstu: ECB), prilikom izvršavanja zadataka, odnosno funkcija utvrđenih ovim zakonom, Ugovorom o funkcionisanju Evropske unije i Statutom ESCB-a i ECB, ne smiju tražiti ni prihvatati uputstva od institucija, tijela, agencija i službi Evropske unije, vlada država članica Evropske unije (u daljem tekstu: države članice) i drugih tijela.

Institucije, tijela, agencije i službe Evropske unije i vlade država članica dužni su da poštuju princip nezavisnosti Centralne banke i ne smiju da vrše uticaj na članove organa Centralne banke u izvršavanju njihovih zadataka, odnosno funkcija”, navodi se u članu 87b zakona.

Prema istom zakonu, Centralna banka, ne dovodeći u pitanje ostvarivanje svojih ciljeva, podržava ostvarivanje ekonomske politike Vlade Crne Gore djelujući pri tom u skladu sa načelima slobodnog i otvorenog tržišta i slobode preduzetništva i konkurencije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak