“Država garantuje redovnu isplatu penzija sredstvima iz budžeta”

Fiskalna strategija od 2024. do 2027. predviđa smanjenje doprinosa za PIO na teret zaposlenog sa 15 na 10 odsto, i ukidanje stope od 5,5 odsto doprinosa na teret poslodavca. Najavljeno je i da će penzije od 1 kvartala iduće godine biti veće od 7 do 8 odsto.

“Vidimo je kao jednu ambicioznu agendu sa visoko postavljenim ciljevima, koja ima za cilj da jednostavno podstakne ekonomski razvoj, a iz tog većeg ekonomskog razvoja i većih stopa rasta, dakle, da dođe do boljeg punjenja budžeta Crne Gora, iz kojih će se i finansirati Fond PIO, iz kojih se na kraju i finansira Fond PIO”, kazao je u Jutarnjem programu TVCG direktor Fonda PIO Vladimir Drobnjak.

Kako je naveo, budžet Fonda PIO za 2024. godinu je 744 miliona.

“Dakle, on je usvojen već prethodne godine i zaokružen je taj budžet, tako da nema prostora da li će biti penzija ili ne, biće ih sigurno. Takođe, krajem ove godine usvojiće se budžet za narednu godinu, koji će biti nešto veći od toga, tako da jednostavno nema prostora da li će penzija biti, jer su to stečena prava i na kraju krajeva i država Crna Gora svojim zakonima garantuje redovnu isplatu penzija sredstvom iz budžeta”, zaključio je Drobnjak.

Podijeli ovaj članak