Mladi radnici u Japanu unajmljuju firme kako bi dale otkaz umjesto njih

U Japanu je pokrenut novi trend, a riječ je o firmama koje se mogu unajmiti da daju otkaz umjesto vas. Razlog je poprilično jednostavan – mladi radnici ne žele da imaju konfrontacije sa nadređenima.

Kako je za CNN rekla jedna mlada radnica, plašila se da joj šef neće dati da ode iz firme. U prilog tome ide i izrazito striktna radna kultura u Japanu, gdje šefovi često otkazna pisma cijepaju pred radnicima i “natjeraju” ih da ostanu na poslu.

Međutim, postoje firme koje će za oko 150 dolara voditi cijeli proces za radnike, uključujući i preporuke za pravnu pomoć ako nadređeni i dalje odbijaju potpisati otkaz.

Kako piše CNN, radna kultura u Japanu je postala nesnošljiva za mlade radnike, koji žele više slobode i autonomije. Za razliku od prethodnih generacija, ne žele prihvatiti sve što im govore nadređeni, te žele da imaju više slobodnog vremena.

Iz jedne od firmi koja nudi ove usluge kažu da su imali oko 11 hiljada zahtjeva za pomoć tokom prethodne godine. Kažu i da ih često ljudi zovu u suzama, smatrajući ih posljednjom opcijom.

Dodaju i da su imali bizarne slučajeve poput jednog radnika kojem je šef rekao da ide u hram jer je “proklet”, te slučajeve u kojima su šefovi dolazili svojim radnicima pred zgrade i konstantno im zvonili na interfon.

Važno je istaći da japanske vlasti također smatraju da je ovakva radna kultura pogubna po radnike. Naglašavaju brojku od 54 osobe koje su umrle zbog pretjeranog radnog napora u 2022. godini, koja je još i napredak od 160 smrti 2002. godine.

Pored toga, mnoge mlade osobe ne mogu organizovati svoj privatni život zbog toga što previše vremena provode na poslu. Ovo je posebno važno za državu koja ima negativan prirodni priraštaj i sve stariju populaciju, prneosi Klix.

Podijeli ovaj članak