Sjutra počinje školska godina, roditelji da spreme pola prosječne plate

Nastava u školama u Crnoj Gori počeće sjutra, a završiće se 13. juna naredne godine, saopšteno je iz nadležnog Ministarstva. Odbrojavanje do početka nove školske godine je počelo, osnovci su spremni, udžbenici za njih su besplatni. Većina učenika dobila je knjige, dok će ostalima biti raspodijeljene narednih dana.

Ipak, pitanje je koliko su spremni roditelji, jer je početak školske godine veliki izazov za kućni budžet, ako je za opremanje đaka potrebna i do polovina prosječne plate. Kako se navodi na portalu gradski.me, u podgoričkim knjižarama veliki je izbor svesaka, pribora i školskih torbi, a cijene značajno variraju od knjižare do knjižare.

Za školsku torbu roditelji moraju izdvojiti od 23 eura, koliko košta najjeftinija, do čak 100 eura za najkvalitetniju varijantu. Futrole za olovke i bojice kreću se od 5,5 eura za prazne varijante do čak 50 eura za one ispunjene najkvalitetnijim priborom. Pojedine knjižare nude popuste za đačke torbe i pribore do 30 procenata.

Kada je riječ o sveskama, najjeftinije se mogu naći za 0,60 eura, dok se one kvalitetnije kreću od 1,40 do 2,20. Za varijante sa tvrdim povezom potrebno je izdvojiti nekoliko eura više. Pakovanja bojica i flomastera od 12 komada mogu se naći po cijeni od 1,20 eura, a pakovanja od 24 komada kreću se do 5 eura. Kada je riječ o pojedinačnom priboru – olovkama i gumicama za grafitne olovke – u gotovo svim knjižarama nihova cijena ne prelazi 1 euro po komadu.

Pored školskog pribora i opreme roditelji moraju predvidjeti i još veći trošak, i to onaj za odjeću i obuću.

Tako za mušku majicu kratkih rukava u buticima u centru Podgorice treba izdvojiti od 10,95 eura, 20 do 29 za donji dio trenerke, 24 za duksericu, 28 za farmerice i 57 do 98 eura za patike. Slična je situacija i kad su djevojčice u pitanju – cijene majica se kreću od 11 do 16, farmerica od 22 do 33, dukserice koštaju oko 28, a donji djelovi trenerke oko 16 eura. Patike za djevojčice mogu se naći za pedesetak eura, ali ima i značajno skupljih… Ima, međutim i akcija, pa se u pojedinim buticima sportske robe, za manje uzraste, mogu naći najjeftinije patike, trenerka i ranac po akcijskoj cijeni od 69 eura.

Roditelji su saglasni da je obrazobanje postalo luksuz i tvrde da je za opremanje jednog đaka potrebna polovina prosječne mjesečne plate.

Iz Udruženja Roditelji kažu da je naročito teška situacija u porodicama koje su u stanju materijalne potrebe.

“Troškovi koje porodice imaju svakog septembra su izuzetno veliki. Pored udžbenika i pribora, potrebno je još štošta spremiti i za školu, ali i pored škole. Naravno da je porodicama koje su u stanju socijalne potrebe teže i da njih svaki trošak više pogađa. Udruženje Roditelji iz tog razloga i ove godine sprovodi akciju Podijeli jer zajedno možemo više”, kažu iz ove NVO.

Udžbenici za srednjoškolce i preko 100 eura

Priprema srednjoškolaca za početak nove nastavne godine je još zahtjevnija, jer udžbenici za njih nijesu besplatni, a za dosta predmeta, posebno u srednjim stručim školama, ih i nema.

Cijene su, prema tvrdnjama iz Zavoda za udžbenike, na nivou prošlogodišnjih – za knjige za prvi razred Gimnazije je potrebno izdvojiti 106 eura, za drugi razred 90 eura, treći 95 eura, dok će maturanti izdvojiti najmanje novca – 83 eura.

 

Podijeli ovaj članak