Aerodromi bivše Jugoslavije opslužili 19,9 miliona putnika, dva među top 100 u Evropi, Tivat rastao za trećinu

Komercijalni aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužili su ukupno 19.902.692 putnika tokom prvih sedam mjeseci ove godine, sa 4,95 miliona putnika samo u julu.

Među njima, tokom sedmog mjeseca godine, tri aerodroma su se istakla visokim stopama rasta. To su Sarajevo sa povećanjem od 37,2% u julu u odnosu na prethodnu godinu, i naš Tivat sa rastom od 33,8%; kao i Zagreb, koji je imao povećanje od 17,2% u broju putnika.

S druge strane, nekoliko regionalnih aerodroma je imalo lošije rezultate tokom tog mjeseca, uključujući Tuzlu, koja je zabilježila pad od 74,6%, Niš, koji je imao 27,1% manje putnika nego u julu 2023. godine, i Banja Luku, koja je izgubila 18,3% putnika u odnosu na prethodnu godinu.

 

Nekoliko drugih aerodroma takođe je zabilježilo pad u broju putnika u poređenju sa prošlom godinom, među kojima su Skoplje, Ohrid, Osijek i Rijeka.

Tokom perioda januar – jul, Aerodrom Beograd rangiran je kao 70. najprometniji na kontinentu, odmah iza Bazela, Rejkjavika i Larnake, ali ispred Glazgova, Sofije i Soluna. Zagreb je ušao u top 100, pozicionirajući se kao 99. najprometniji, iza Vilniusa, Tbilisija i Vroclava, ali ispred East Midlands-a, Leeds-a i Bodruma.

Priština je zauzela 106. mjesto, odmah iza Trondhejma i Stavanger-a u Norveškoj, kao i Menorke, ali ispred aerodroma kao što su Krf, Rim Čampino i Nirnberg.

Skoplje je rangirano na 127. mjestu, sa makedonskom prijestonicom iza Memmingena, Korka i Trevisa, ali ispred Kos-a, Ponta Delgada i Santorinija.

Sa preko milion dodatnih putnika do kraja jula u poređenju sa prošlom godinom, Hrvatska je najbrže rastuće tržište u bivšoj Jugoslaviji u 2024. godini na osnovu broja novih putnika, prenosi Ex Yu Aviation.

Podijeli ovaj članak