Euro na trinaestomjesečnom maksimumu u odnosu na dolar: Kakav će biti odnos dvije valute u narednom periodu?

Euro je na trinaestomjesečnom maksimumu u odnosu na dolar, i to poslije četvoronedjeljnog rasta u trenutku dok Federalne rezerve signaliziraju da bi mogle da donesu odluku o snižavanju kamatnih stopa, piše Euronews.

U posljednjoj nedjelji avgusta euro je na najvišem nivou u odnosu na dolar u posluednjih 13 mjeseci. To je najjači nedjeljni učinak evropske valute od novembra 2023. godine. Poslije rasta koji je trajao četiri nedjelje, odnos američke i evropske valute je na nivou koji nije viđen više od godinu dana.

Početkom ove nedjelje euro je vrijedio 1,1170 dolara, što je neznatni pad posle rasta od 0,7 odsto prošlog petka i dostizanja granice od 1,12.

Loši ekonomski podaci iz SAD

Jačanje eura u posljednje vrijeme u velikoj mjeri se može pripisati slabljenju dolara koji je izgubio oslonac u odnosu na druge valute pošto su Federalne rezerve nagovijestile da bi uskoro mogle da počnu da smanjuju kamatne stope.

Od kraja juna dolar je depresirao za više od 10 odsto u odnosu na japanski jen, više od pet odsto u odnosu na švajcarski franak i oko četiri odsto u odnosu na britansku funtu.

Taj trend je bio široko rasprostranjen, dobijajući svoj zamah u avgustu poslije objavljivanja nekoliko loših američkih ekonomskih podataka.   Konkretno, riječ je o ciframa o zaposlenosti iz jula i lošijem indeksu percepcije koruppcije. Sve to dovelo je do promjene u stavu FED-a.

Da li je vrijeme za pad kamatnih stopa?

Predsjedavajući Ferealnim rezervama Džerom Pauel je, na simpozijumu u Džekson Holu prenio poruku da bi mogla da budu otvorena vrata za smanjenje stopa. Signalizirao je da će pažnja donosilaca odluka u većoj mjeri biti na uslovima na tržištu rada.

“Došlo je vrijeme da se politika prilagodi. Pravac puta je jasan”, rekao je.

Pauel je naglasio da se promijenila ravnoteža rizika za dva mandata. Rekao je i da se povećalo uvjerenje da je inflacija na održivom putu da se vrati na dva odsto i prepoznao je “nepogrešivo” zahlađenje uslova na tržištu rada.

Šef FED-a je takođe naveo da američka centralna banka ima “dovoljno prostora za odgovor na sve rizike”.

Pre Pauelovog govora, zapisnici sa posljednjeg sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište su otkrili da “ogromna većina” članova vjeruje da bi, ako podaci nastave da budu u skladu sa očekivnaim, vjerovatno bilo prikladno ublažavanje politike na sljedećem sastanku.

Zbog toga više nije pitanje da li će FED sniziti kamatne stope, već za koliko? Trenutno, trgovci smatraju da je vjerovatnoća da će to biti za 25 baznih poena 68 odsto. Do kraja ove godine, učesnici na tržištu određeuju cijene računajući skoro čitav procentni poen.

ECB ima oprezniji pristup

Suprotno tome, zapisnici sa sastanka o politici Evropske centralne banke iz jula su pokazali da kreatori politike u Frnkfurtu ostaju oprezni u pogledu potencijalnog smanjenja kamatnih stopa.  Čini se da bi oni septembarskom sastanku radije pristupili otvorenog uma, vođeni temeljnom procjenom predstojećih ekonomskih podataka.

Predviđanje odnosa eura i dolara: Šta očekuju analitičari?

Euru je pomoglo i utišavanje političke buke posle izbora u Francuskoj. Postoji visoka korelacija između eura i dolara i raspona prinosa između Njemačke i SAD. FED trenutno predlaže ograničen rast za euro i dolar, napominju analitičari BBVA. Oni kažu da je nedavni rast eura premašio očekivanja i potvrđuju mišljenje da je dolar imao potencijal tokom ljeta. Međutim, upozoravaju da će za održavanje oporavka biti potrebna dinamika rasta koja je veća od očekivane, manje rigidni ECB ili pozitivan geopolitički razvoj.

“Pauelov ton na Džekson Holu nastavlja da utiče na trend kursa, podržavajući snagu eura. Ne isključujemo korektivni potez ka 1,1140 nivou koji ne bi promenio kratkoročni izgled”, prokomentarisao je Luka Čigonjini, tražišni strateg u Intesa Sanpaolo.

Džejms Najtli, glavni međunarodni ekonomista ING grupe primjećuje: “Tržište favorizuje potez od 25 baznih poena, ali predstojeći izveštaj o poslovima će odrediti šta će se desiti. Oni ne žele dalje slabljenje, zato bi novi rast nezaposlenosti na 4,4 ili 4,5 mogao da izazove promjenu od 50 baznih poena”.

The Bank of Amerika napominje da priča o euru i dolaru više ostaje priča o SAD i FED-u. Predviđaju odnos EUR/USD na 1,12 do kraja godine i 1,17 sljedeće godine, što je znatno iznad konsenzusnih 1,09 za 2024. godinu i 1,12 za 2025.   Njihov analitičar Mišalis Rusakis ukazuje na početak ciklusa smanjenja kamata, povećanu političku neizvesnsot u SAD, globalne geopolitičke tenzije, kao i na tržišta koja su i dalje umorna od potencijalnog rizika i recesije. Međutim, američka investiciona firma je upozorila da bi podaci o eurozoni mogli da razočaraju prognostirače ECB, posebno zbog pojave pukotina na tržištu rada.

Izvor: Euronews.rs

Podijeli ovaj članak