Moody’s zadržao kreditni rejting Srbije na Ba2 i poboljšao izglede

Nakon agencija Standard and Poor’s i Fitch, i treća najuticajnija svetska rejting agencija, Moody’s, poboljšala je izglede Srbije za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, pri čemu je kreditni rejting Srbije zadržan na nivou Ba2.

Kako je saopšteno iz Narodne banke Srbije (NBS), time se nastavlja niz pozitivnih ocjena makroekonomskih kretanja u Srbiji od strane finansijskih institucija, kao i procjena o povoljnim perspektivama rasta i za naredni period.

-U svom izvještaju agencija Moody’s ističe da se pokazalo da su izgledi rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije iznad prethodnih očekivanja agencije i da to pokazuje snagu naše ekonomije, navodi srpska centralna banka.

Kao ključne faktore za poboljšanje izgleda Srbije agencija Moody’s ističe:

  • dobre srednjoročne perspektive privrednog rasta, s mogućnošću da rast bude i brži od očekivanog zbog ubrzanja investicija i nastavka strukturnih reformi;
  • dodatno ojačanu otpornost ekonomije na potencijalne nove šokove iz međunarodnog okruženja;
  • jačanje javnih finansija zahvaljujući opreznom fiskalnom upravljanju;
  • adekvatno kapitalizovan i likvidan bankarski sektor s visokim kvalitetom aktive.

U svom izvještaju agencija navodi da se očekuje ubrzanje privrednog rasta u ovoj i narednoj godini, pri čemu za tekuću godinu projektuju realan rast bruto domaćeg proizvoda od 3,8 odsto, a za 2025. godinu rast od 4,2 odsto. Privredni rast će biti podržan daljim smanjenjem inflacije, povoljnim kretanjima na tržištu rada, jakom domaćom tražnjom i tekućim investicionim ciklusom.

U izvještaju se pozitivno ocjenjuje program “Skok u budućnost – Srbija Expo 2027”, za koji očekuju da će uticati na povećanje javnih investicija, čije će učešće u bruto domaćem proizvodu dostići 7,5 odsto do 2027. godine.

U prilog pozitivnim izgledima kreditnog rejtinga, agencija navodi i očuvanu makroekonomsku stabilnost i održiv privredni rast, podržane relativno dinamičnim proizvodnim sektorom, kao i povoljnom investicionom klimom i obrazovanom radnom snagom, koji doprinose da priliv stranih direktnih investicija ostane visok i projektno raznovrstan.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak